Kako glasaju američki državljani u Hrvatskoj?

Foto: usembassy.gov

BIRAČKIH mjesta za američke predsjedničke izbore u Hrvatskoj nema. Naime, američki državljani koji žive van SAD-a mogu glasati putem e-maila, pošte ili faxa i svoj glas poslati na lokalni izborni ured u SAD-u.

U Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu za Index su rekli da se točni postupci glasanja razlikuju od države do države.

"Američki državljani mogu dobiti pomoć oko glasanja u Veleposlanstvu SAD-a. Propisi za zaprimanje glasova u odsustvu razlikuju se od države do države, neke savezne države zahtijevaju da glasački listići budu zaprimljeni do 8. studenog, dok druge traže da budu poslani do 8. studenog, ali ne moraju isti dan biti i zaprimljeni", stoji u odgovoru Veleposlanstva SAD-a.

Podatke o točnom broju američkih glasača unutar Hrvatske nemaju.

"Neki državljani SAD-a su zatražili od našeg Veleposlanstva da pošaljemo njihov glasački listić u SAD, dok su drugi glasali putem elektroničke pošte ili faksa.

Svi američki državljani koji žive van SAD-a imaju pravo glasa. Procjenjujemo da izvan matične zemlje živi 9,1 milijuna američkih državljana. Nismo u mogućnosti dati broj američkih državljana koji žive u ili putuju u pojedinu stranu zemlju.

Državljani SAD-a nemaju obvezu registrirati se u svom veleposlanstvu u inozemstvu pa ne možemo znati njihov točan broj u pojedinoj stranoj zemlji.

Naša veleposlanstva u svijetu imaju grube procjene broja američkih državljana u stranim zemljama u svrhu planiranja u nepredviđenim situacijama, ali procjene mogu varirati i stalno se mijenjaju. Stoga nismo u mogućnosti objaviti brojeve koje ne možemo smatrati pouzdanima", kazali su nam u Veleposlanstvu SAD-a.

Pročitajte više