Ovako HŽ gradi prugu. Muž i žena više ne mogu normalno ući u kuću

Foto: Screenshot HRT

Zbog izgradnje istovarnog traka pruge koji im prolazi ispred kuće bračni par Zdenka i Željko Musulin iz Vukovara ostali su bez prilaza svojem domu.

Nekada su tom prugom prometovali vlakovi sve do Tovarnika i supružnici su se, pričaju, nesmetano koristili jednim prijelazom preko nje koji je sada uklonjen, tako da do njih više ne mogu ni hitna služba ni vatrogasci. U HŽ-u kažu da je taj prijelaz bio ilegalan i opasan te da za navedeni projekt koji je važan za vukovarsku luku imaju sve potrebne dozvole.

Ne može se spustiti bez suprugove ruke

No od ukinutog prijelaza, zbog kojeg moraju sada daleko pješačiti da bi samo prešli na suprotnu stranu pruge i došli ikamo, još je veći problem to što sada, nakon što je obavljen dio radova, jedva ulaze u kuću. Spustiti se do svoje kuće dok noge klize kroz pijesak i šljunak Zdenki je nemoguće bez suprugove ruke.

"Pazimo, polako se spuštamo, pridržavamo se za što stignemo", za Dnevnik HRT-a rekla je Zdenka Musulin.

Otkako su počeli radovi na željezničkoj pruzi zbog koje je izgrađen nasip do njih, kažu, više nitko ne može doći.

"Kad se treba očitati struja, ne može se doći, mjeriti vodu ne može se doći, da nam se nešto dogodi, hitna ne može doći ni vatrogasci", požalila se Zdenka. 

Grad: Samo je jedno moguće rješenje

Iako su ovim tračnicama nekada vozili vlakovi, postojao je prijelaz preko kojeg su prelazili automobilom. 

"Svi su tu normalno živjeli kad je pruga napravljena, poštovalo se i te ljude koji tu žive, poštovala se i željeznica i nikad nije bilo problema", rekla je Zdenka.

Iz HŽ-a kažu da su predložili Gradu Vukovaru da se u sklopu nekog drugog projekta uredi pristupni put do kuće obitelji Musulin.

"Jedina mogućnost rješavanja je to da se ta pruga proglasi industrijskom manjeg značaja, čime ćemo moći omogućiti pristupi gospodi Musulin do svojega objekta", kazao je Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara. 

Do poštanskog sandučića koji je prekoputa pruge morat će pješačiti gotovo dva kilometra

Ostanu li ovi Vukovarci bez prijelaza, do grada će moći samo poljskim putem. No samo do prvih kiša.

"Tu se ne može prolaziti, tu je preko zime bilo blato, pala su drveća i prepriječila su put mužu i nije mogao na posao", objasnila je Zdenka.

A do poštanskog sandučića koji su postavili ispred susjedove kuće pješačit će gotovo dva kilometra. Iako ih preko pruge dijeli samo nekoliko koraka.

Pročitajte više