Ovako izgleda novi asfalt na ulazu u Podgoru. Postavljen je prije tjedan dana

Foto, Video: Domagoj Vranješ

ČITATELJ nam je poslao snimku raspadnutog asfalta na magistrali na ulazu u dalmatinski gradić Podgoru. Naime, zbog kiše je došlo do klizišta i urušavanja na državnoj cesti D8 i ona je sada zatvorena za sav promet. Zanimljivo je što je upravo ova dionica magistrale svježe sanirana prije tjedan dana.

"Prije tjedan dana postavljen asfalt u Podgori nakon prve kiše", glasio je čitateljev kratak opis dostavljenog videa.

Cesta u raspadu

Kao što se može vidjeti na snimci, asfalt je u potpunom raspadu. Cesta je na više mjesta napuknuta i uleknuta, a "mjesto zločina" ograđeno je crveno-bijelom trakom.

Sinoć smo nazvali dežurni telefon u Županijskim cestama Split.

"Radovi još traju"

Potvrdili su nam da je došlo do problema s asfaltom, ali nisu nam znali reći je li došlo do raspada starog ili svježe postavljenog asfalta.

"Da, da. To je na ulazu iz smjera Splita, radovi još traju. Trebali su biti završeni još jučer, ali nisu završeni. Postavljeni su sad novi semafori jer je došlo do ulegnuća kolnika. Meni i kolegi je danas dojavljeno da je došlo do ulegnuća, ne znamo je li na starom ili novom. Javili smo i HAK-u. Rečeno nam je da je postavljena signalizacija i prometuje se u jednom traku", kratko su prokomentirali u slušalicu.

Poslali smo upit na službeni e-mail Hrvatskih cesta.

Između ostalog, zamolili smo ih da nam pojasne zbog čega je došlo do raspada i koliko su trajali radovi. Upitali smo ih i za cijenu radova te koliko će koštati sanacija. 

25 tisuća kuna. I onda se raspadne nakon tjedan dana

Tamara Pajić iz Hrvatskih cesta obavijestila nas je kako je cijena radova iznosila 25 tisuća kuna, a završeni su prije tjedan dana. 

"Izvedeni radovi ne mogu se dovoditi u vezu sa novonastalom situacijom pojave klizišta na državnoj cesti D8, jer su isti radovi podrazumijevali isključivo sanaciju dotrajalog kolničkog zastora. U ovom trenutku pretpostavka je kako su obilne kiše utjecale na podzemne vode i pojavu klizišta.

Ovlašteni projektant pregledati će danas područje te dati analizu razloga pojave klizišta kao i rješenje sanacije. Po dobivenim informacijama, iste Vam možemo ustupiti", obavijestili su nas iz Hrvatskih cesta.

Kuda se sada može voziti?

Ponudili su nam i servisnu obavijest o alternativnim pravcima.

Cesta je zatvorena za sav promet te se u ovom trenutku promet preusmjerava na obilazne pravce.

Obilazni pravac za osobna vozila je:

Makarska (D8) – državnom cestom D512 – Makarska - Gornji Tučepi – županijskom cestom Ž6198 - Gornja Podgora – Podgora (D8)

Obilazni pravac za ostala vozila je:

Makarska (D8) – državnom cestom D512 - Makarska – Ravča – državnom cestom D62 – Vrgorac - Mali Prolog - županijskom cestom Ž6276 – Mali Prolog - Kobiljača – Kula (Eraci) - lokalnom cestom L69086 – Kula (Eraci) - Karamatići - Rogotin (D8)

Pročitajte više