Ovako je izgledao prvi Europljanin

AKO STE se ikad priupitali kako su izgledali prvi Europljani, sad više ne trebate maštati o tome, pred vama je odgovor.

Lice na slikama pripadalo je muškarcu ili ženi, iz perioda od prije čak 35.000 godina, a rekonstruirano je prema ostacima ljudske lubanje iste starosti, pronađene u Karpatima, u Rumunjskoj. Ono je rekonstrukcija prvog anatomski modernog čovjeka koji je živio u Europi.

Lice prvog europskog čovjeka rekonstruirao je Richard Neave, koji se sličnim poslom bavi u forenzici i radi slične rekonstrukcije kako bi pomogao forenzičarima u istragama. Za rekonstrukciju je upotrijebio glinu te prije rekonstrukcije napravio precizna mjerenja fragmenata lubanje, pri čemu mu je pomoglo i iskustvo dugogodišnjeg proučavanja tkiva ljudskog lica.

Dijelovi lubanje, koja je mogla, kao i rekonstruirano lice, pripadati bilo kojem od dva spola, pronađeni su unutar pećine u kojoj su često medvjedi znali hibernirati tijekom zime. Crte rekonstruiranog lica uvelike sliče onim njihovih afričkih predaka.

No, ova rekonstrukcija nije napravljena iz pukog hobija, već za nadolazeći BBC-jev serijski dokumentarac "The Incredible Human Journey", koji će govoriti o ljudskom porijeklu i evoluciji, sve od afričke kolijevke do dugih migracijskih puteva, koji su naše pretke raštrkali po čitavom planetu.

B.V.
Foto: independent.co.uk

Pročitajte više