Ove udruge skrbe o tisućama siromašnih Splićana

Jedna starija akcija udruge Most Ilustracija: Miroslav Lelas/PIXSELL

Zahvaljujući brojnim udrugama, ustanovama, institucijama i organizacijama tisuće Splićana dobivaju tople obroke i brojne druge potrebne stvari koje im život znače.

Za to su zaslužne splitske institucije i organizacije okupljene u neformalnu mrežu Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije, Gradsko društvo Crvenog križa Split, Ustanova DES, Udruga MoSt, SKAC_ST i Udruga svetog Vinka Paulskog u RH Konferencija s. Duje Split.

Oni na različite načine svakodnevno skrbe i pomažu tisućama najugroženijih sugrađanki i sugrađana kroz pučke kuhinje, smještaj za beskućnike, humanitarne pakete hrane, higijene, odjeće i obuće, bonove, socijalnu samoposlugu, psihosocijalnu podršku, stipendije, namjenske humanitarne akcije i druge socijalne programe.

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije kroz Blagovalište priprema 130 toplih obroka dnevno, dijeli mjesečne bonove za 170 obitelji i mjesečne pakete za 276 obitelji, pomaže 558 djece kroz Dječji Caritas, kroz ogrjev 39 obitelji i godišnje daje 115 stipendija za studente i srednjoškolce.

Tu je i Gradsko društvo Crvenog križa Split, koje kroz podjelu prehrambenih i higijenskih paketa na godišnjoj razini pomaže oko 400 obitelji. Na tjednoj razini ili po pozivu skladište Crvenog križa izdaje pomoć u odjeći i obući građanima u potrebi, a Posudionica medicinskih pomagala na godišnjoj razini ima oko 150 korisnika.

Pomaže dosta donatora

U ustanovi DES tjedno 210 korisnika koristi uslugu Pučke kuhinje, a subotom i do 260 korisnika. Za 11 korisnika je organizirana dostava, a doručak i višak hrane se dostavlja i korisnicima Centra za beskućnike, dok Udruga MoSt svakodnevno skrbi za 35 smještenih beskućnika te 42 korisnika Poludnevnog boravka. Kroz Socijalnu samoposlugu SolidarnoST pomaže hranom i higijenskim potrepštinama više od 180 pojedinaca i obitelji.

Nezaobilazan je i SKAC_ST koji kroz svoje humanitarne aktivnosti, 72 sata bez kompromisa, Agenti dobrote i druge na godišnjoj razini pruža pomoć za 2000 korisnika. Udruga svetog Vinka Paulskog u RH Konferencija s. Duje Split trenutno ima 150 korisnika paketa pomoći, a svakodnevno u Samostan sestara Milosrdnica na prehranu dolazi 30 korisnika.

Iako je broj korisnika socijalnih usluga u stalnom porastu, Split ima velik broj donatora i volontera koji svakodnevno pomažu organizacijama i pojedincima. Mnogi su prepoznali važnost neprestane borbe protiv siromaštva i zajedničkim snagama pomažu u smanjenju rizika od siromaštva i socijalne isključenosti.

Pročitajte više