Ovi dokumenti su dokaz da je vlada lagala Povjerenstvu za sukob interesa

PREDSJEDNICA Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, u RTL Direktu je kazala kako Povjerenstvo nije imalo potpunu informaciju o sastancima članova vlade i Agrokora.

Naime, iz iskaza bivše potpredsjednice vlade Dalić Uskoku, a koji su iscurili u javnost prije dva dana, jasno je kako su Povjerenstvu bile prešućene ključne informacije o djelovanju ministra Marića u vrijeme krize s Agrokorom.

Povjerenstvo je temeljem Marićeva svjedočenja te pismenog očitovanja vlade odlučilo kako ministar financija nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti. No, Povjerenstvo je raspolagalo samo s informacijom da je Marić bio prisutan na sastancima vezano za Lex Agrokor 26. veljače i 3. ožujka prošle godine, dok o drugim sastancima nema riječi.

Marić je tada rekao Povjerenstvu, a to je potvrdio i dokument vlade, kako na ta dva sastanka od 26. veljače i 3. ožujka nije iznosio, niti prenosio, stavove, mišljenja, niti prijedloge. Također je rekao da se na tim sastancima nisu donosile bilo kakve odluke ili zaključci, ali i da je njegova uloga na tim sastancima bila pasivna.

No, Dalić u svom iskazu Uskoku tvrdi kako je Marić bio prisutan na najmanje pet sastanaka tijekom veljače prošle godine, a koji su se ticali ne samo izrade Lex Agrokora, nego i sastanaka s čelništvom Agrokora. Marićeve bivše tvrtke. Ključan je sastanak od 19. veljače kada je Plenković dao nalog Dalić i Mariću da odu na sastanak s Todorićem. Na tom sastanku Todorić je tražio pomoć HBOR-a te je upravo Mariću predana prezentacija aktualnog financijskog stanja u Agrokoru.

Isto tako, u svom iskazu Uskoku Zoran Besak tvrdi kako se radna skupina koja je radila na zakonu koristila mišljenjem i saznanjima upravo Marića te su koristili činjenicu da je aktualni ministar financija bio dugogodišnji zaposlenik Agrokora. Štoviše, od Marića se tražila procjena eventualne reakcije Todorića na poteze vlade.

Prema dokumentima koje je objavio portal Vijesti.hr, Povjerenstvo je 30. ožujka 2017. vladi uputilo dopis u kojem zahtijeva očitovanje o sastancima predstavnika vlade i Agrokora.

U odgovoru vlade vidljivo je da se spominju sastanci održani 26. veljače te 26. ožujka 2017. godine.

Povjerenstvo je zatim 10. listopada 2017. ponovno uputilo dopis vladi u kojem ponovno zahtijeva očitovanje o sastancima predstavnika Agrokora i ministra Zdravka Marića održanima 3. ožujka 2017., te svim sastancima u razdoblju od siječnja 2016. godine do listopada 2017.

Vlada u svom odgovoru koji je u Povjerenstvo stigao 9. siječnja 2018. odgovara kako je ministar Marić bio prisutan na sastanku 26. veljače 2017. te 3. ožujka 2017.

Zanimljiva je činjenica da vlada ni u jednom odgovoru Povjerenstvu nije spomenula sastanke održane 19. 2., 22. 2., 23. 2., 24. 2. i 28. 2. prošle godine o kojima se Martina Dalić izjasnila u svom iskazu Uskoku. 

Bivša potpredsjednica vlade je rekla da je ministar Zdravko Marić sudjelovao i bio prisutan na najmanje pet sastanaka tijekom veljače prošle godine, a koji su se ticali ne samo izrade Lex Agrokora, nego i sastanaka s čelništvom Agrokora.

Marić tvrdi da nije lagao

Ministar financija Zdravko Marić jučer je na izravno pitanje je li lagao Povjerenstvu za sukob interesa o broju sastanaka na kojima je bio rekao: "Jako teško pitanje što me pitate, nisam lagao nikome."

"Ponavljam još jednom, odbačena je prijava. U svim sastancima na kojima sam sudjelovao, sudjelovao sam isključivo braneći gospodarske i nacionalne interese Hrvatske i interese poreznih obveznika", rekao je Marić.

Pročitajte više