Ovi grafovi otkrivaju koliko je Hrvatska gora od Slovenije

Foto:123rf/Index

SLOVENIJA i Hrvatska imaju desetljeća zajedničke povijesti kao zemlje bivše Jugoslavije, no razlike između njih, u ekonomskom smislu, jako su velike.

Slovenija ima tek nešto više od dva milijuna stanovnika, upola manje od Hrvatske, no ekonomije te dvije zemlje su slične veličine. Ukupni hrvatski BDP iznosi oko 49 milijardi eura, dok je slovenski 43 milijarde eura.

Slovenski BDP po glavi stanovnika kreće se na oko 21 tisuću eura, dok je hrvatski na tek oko 12 tisuća eura, tako da možemo reći da su Slovenci dvostruko bogatiji od Hrvata.

Kao što je vidljivo iz grafa, Slovenija ima vrlo veliki robni izvoz, koji je 2017. godine iznosio 34 milijarde eura, dok je za usporedbu hrvatski iznosio tek 14,2 milijarde.

Veliku ulogu u slovenskom gospodarstvu ima industrija koja čini oko 30 posto BDP-a.

Trgovina unutar EU-a čini 75% izvoza Slovenije (Njemačka 19%, Italija 10% i Austrija 7%), dok se izvan EU-a 4% izvoza ostvaruje u Srbiju i 3% u Bosnu i Hercegovinu.

U Hrvatskoj broj stanovnika pada, u Sloveniji raste

Zanimljivo je da za razliku od Hrvatske, gdje se broj stanovnika smanjuje, Slovenija ima rast stanovništva.

U razdoblju od 2007. do 2017. broj stanovnika Slovenije porastao je s 2,01 milijun na 2,06 milijuna - točnije za 56.500 stanovnika. U istom razdoblju Hrvatska je izgubila preko 200 tisuća stanovnika.

Iako su desetljećima Hrvatska i Slovenija bile u sklopu Jugoslavije, imale isti ekonomski sustav te su, kao i sve bivše komunističke zemlje, morale proći proces tranzicije, sjeverni susjedi su daleko uspješniji, a razlog za to je vjerojatno -mentalitet i drugačiji pristup radu i životu.

Pročitajte više