Ovo bi mogao biti presudan tjedan za Ukrajinu

Foto: Profimedia

Volodimir Zelenski jučer je imao kratak, ali po svemu sudeći intenzivan razgovor s čovjekom koji prijeti blokiranjem europskih težnji Ukrajine. Naime, ukrajinski predsjednik jučer se susreo s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na inauguraciji novog argentinskog predsjednika.

Orban se, podsjetimo, glasno usprotivio napretku zahtjeva Kijeva za pridruživanje EU. Sada se strahuje od diplomatskog debakla kasnije ovog tjedna. Samo profesionalni čitači s usana mogli bi razumjeti što je rečeno u razgovoru Zelenskog i Orbana, čovjeka koji se smatra "zločestim dečkom" EU.

Razgovor Zelenskog i Orbana dolazi uoči nečega što bi se moglo pokazati kao presudni tjedan za ukrajinske ratne napore, možda čak i kao posljednja šansa za uspjeh ukrajinske obrane od ruske agresije.

Naime, Zelenski će se sutra uputiti u Washington kako bi pokušao spasiti američki paket obrambene pomoći vrijedan 60 milijardi dolara. Američki predsjednik Joe Biden poziva zakonodavce da odobre sredstva, ali pomoć se uplela u domaću, stranačku politiku.

Drugi posjet Zelenskog Bijelog kući od početka rata mogao bi biti presudan

Bit će to drugi posjet ukrajinskog čelnika Bijeloj kući od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Prethodni je bio u rujnu prošle godine. Paket je trenutačno zapeo u Kongresu, suočen s protivljenjem republikanaca koji tvrde da bi više novca trebalo ići na domaću sigurnost na američko-meksičkoj granici.

Glasanje u Senatu prošlog tjedna dovelo je do blokade paketa koji je uključivao financiranje za Ukrajinu. Također se očekuje da će predsjednik Zelenski razgovarati s Mikeom Johnsonom, novim predsjednikom Zastupničkog doma republikanaca, tijekom svog posjeta Washingtonu.

Podsjetimo, prošlog tjedna je Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, upozorila da njenoj zemlji prijeti "smrtna opasnost" bez pomoći Zapada.

Orbanova prijetnja

U četvrtak će se čelnici EU okupiti u Bruxellesu gdje je plan dati zeleno svjetlo za početak službenih pristupnih pregovora Ukrajine.To je sljedeći korak na dugom putu prema punopravnom članstvu u EU, iako nema jamstava za uspjeh.

Također je trebao biti potpisan paket financijske pomoći od 50 milijardi eura - u zajmovima i bespovratnim sredstvima. Međutim, Viktor Orban je zaprijetio da će spriječiti oboje, što je izazvalo frustraciju u prijestolnicama EU i bijes u Kijevu.

Orbanovi kritičari nazivaju ga glasnogovornikom Vladimira Putina, budući da je održao veze s ruskim predsjednikom unatoč odluci Moskve da pokrene totalnu, krvavu invaziju na Ukrajinu. Unatoč odobravanju uzastopnih paketa sankcija protiv Moskve, Orban se također izjasnio protiv slanja više novca i oružja Ukrajini.

Tjedan velikih uloga za Ukrajinu

On tvrdi da šefovi EU "nasilno guraju" pristupanje Ukrajine i pozvao je na "stratešku raspravu" o cjelokupnom pristupu bloka. Čak je kandidatkinju za članstvo opisao kao "jednu od najkorumpiranijih zemalja na svijetu".

To je tvrdnja koja izaziva bijes u Kijevu, s obzirom na to da je upravo Orban optužen za srozavanje demokratskih standarda u vlastitoj zemlji. Neki vjeruju da mađarski čelnik koristi Ukrajinu kao adut za pregovaranje kako bi pokušao izvući više novca iz EU.

Ovo je tjedan velikih uloga za Ukrajinu, a dužnosnici Kijevu kažu da će, za sada, odluka o pregovorima o članstvu jače utjecati na moral nego ekonomska pomoć EU. Zelenski je na X-u, bivšem Twitteru, napisao da će to imati "značajan utjecaj na motivaciju ukrajinskog društva i vojske".

Istina, postoje zemlje EU - osim Mađarske - koje imaju rezerve prema proširenju bloka. No prema jednom diplomatu iz Bruxellesa, Budimpešta je ta koja, barem za sada, jedina blokira nastavak ukrajinskog puta: "To je zapravo pitanje 26 protiv jednog."

Pročitajte više