Ovo će biti ključna bojišta u bitci za Donbas

Foto: Profimedia

RUSIJA je pokrenula veliku ofenzivu na istočnu Ukrajinu, objavile su jučer ukrajinske vlasti. Kremlj je također izjavio da je njegov glavni cilj zauzimanje regije Donbas, nakon što nije uspio pregaziti glavni grad Ukrajine.

Ono što slijedi opisuje se kao najveća bitka u ratu do sada, a rezultat bi mogao odlučiti rat. Sky News u svojoj analizi navodi gdje će se voditi ključne bitke. U nastavku prenosimo analizu:

Iako je točan tijek akcije nemoguće sa sigurnošću znati, jer nitko ne zna što je u glavi Vladimira Putina, ruski predsjednik će u najmanju ruku htjeti zauzeti odcijepljene regije Donjeck i Lugansk, koje su zajednički poznate kao Donbas.

Borbe u regijama vode se od 2014. godine, a kada su Rusi napali Ukrajinu, Putin je priznao dvije separatističke regije kao neovisne. 

I Donjeck i Lugansk su područja koja govore većinski ruski i brojni Rusi ih smatraju regijama koje bi Moskva mogla opravdano zauzeti, kao što je to učinila i s Krimom. Jučer je ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao da ruske snage "metodično provode" planove za "oslobađanje" Donjecka i Luganska.

Ono što nije poznato je u kojoj je mjeri Putin odlučan zauzeti druga područja Ukrajine u kojima je ruski jezik široko rasprostranjen.

Što se događalo u zadnja 24 sata?

U posljednja 24 sata, dok Ukrajina kaže da su počeli napadi duž fronte od više od 480 kilometara u Donbasu, ruska vojska je nastavila s blokadom i granatiranjem strateškog lučkog grada Mariupolja te je ispalila projektile na druge gradove.

U Donbasu je, prema ukrajinskim i drugim izvorima, bilo napada u Donjecku, Lugansku, Slavjansku, Kramatorsku, Marinku, Kremini, Popasni, Avdijevki, Toretsku, Vuledaru i Mariupolju.

Na drugim mjestima napadi su izvedeni u Hersonu (Hersonska oblast), Aleksandrovki (Hersonska oblast), Tavriji (Hersonska oblast), Mikolajvu (Mikolajvska oblast) i Zaporožju (Zaporoška oblast).

Neke od najžešćih borbi vode se u luganskom gradu Kreminna, sjeverozapadno od Severodonjecka, gdje su se u utorak ukrajinske snage povukle iz grada. Bitka za Kreminnu posljednja je koja se očekuje u regiji, a također se predviđa da će Popasna i Rubizhne biti ključna bojišta u narednim danima i tjednima.

Najveća bitka rata

"Ovo će biti najveća bitka u ratu, sigurno. Brojke na obje strane... 40% ukrajinske vojske, plus nešto poput 50.000... 45.000 ruskih vojnika", rekao je za Sky News profesor Michael Clarke, član King's Collegea u Londonu i bivši generalni direktor instituta Royal United Services.

"Američko ministarstvo obrane misli da Rusi imaju na raspolaganju 76 taktičkih skupina bataljuna, to je potencijalno negdje između 61.000 i 76.000 vojnika.

Ukrajinci vjerojatno imaju oko 50.000. Trenutno su brojke jednake. Rusi mogu početi gomilati svoj broj, ali neće postići nadmoć pet prema jedan, osim u vrlo specifičnim područjima", rekao je Clarke.

Bit će to vrlo složena, višeslojna bitka koja će mnogo više sličiti na bitke Drugog svjetskog rata nego na bilo što što smo vidjeli u posljednjih 50 godina, dodao je.

Podjela države

Ruske pobjede na mjestima kao što su Sloviansk i Kramatorsk mogle bi omogućiti Rusima da opkole neke od najiskusnijih postrojbi koje se bore dalje na istoku. Te bi snage tada bile suočene s izborom - izboriti se ili se predati.

Uspiju li Rusi zauzeti Donbas i poraženi grad Mariupolj, gdje se sve manje snage Ukrajinaca drže u čeličani, to će Rusima pružiti priliku da "prepolove zemlju".

U konačnici, rekao je, Rusi se nadaju da će se od Mariupolja progurati na sjever, do Dnjepra i potom do Kijeva, zauzevši do trećine zemlje.

Pročitajte više