Ovo je čovjek koji je legao pred tenk pučista i ušao u legendu: "Bio sam spreman umrijeti za Tursku"

Foto: Facebook/YouTube

40-godišnji student medicine Metin Dogan stekao je instant slavu u Turskoj nakon što je legao pred tenk pučista kako bi mu prepriječio put za vrijeme pokušaja vojnog udara s 15. na 16. srpnja.

U intervjuu za MailOnline opisao je događaj koji je u međuvremenu izazvao salve pohvala u turskim prodržavnim medijima.

"Legao sam pred njih. Ispružio sam se tako da mi odjednom zgaze cijelo tijelo - srce, mozak, organe i sve - ako odluče ići preko mene. Iščekivao sam taj trenutak, tu jednu posljednju sekundu. Nisam htio propustiti tu sekundu, strahovao sam da ću, ukoliko propustim tu sekundu, propustiti nešto ogromno.

Legao sam, koncentrirao se i čekao da saznam kako ću se osjećati tu jednu sekundu dok dolazi smrt", rekao je Metin, koji je i sam služio u turskoj vojsci dok je imao tek 30 godina.

Dodao je kako uopće ne sumnja da je ono što je učinio ispravno. Njegov postupak je odjeknuo i društvenim mrežama, a Twitterom se proširio uz hashtag #tankman.

Vidio tenkove na televiziji na istrčao na ulicu

Metin kaže kako je, nakon što je na televiziji vidio da tenkovi izlaze na ulice, odmah istrčao iz stana kako bi pružio otpor vojnicima.

"Odmah sam se okrenuo prema svojemu bratu i rekao mu: 'Ti imaš djecu i obitelj, ali ja idem'. I izašao sam na ulicu bez da su mi oni stigli išta reći", rekao je za MailOnline.

Istaknuo je kako je sretan što je preživio tu situaciju, ali kako nije očekivao da će sve završiti dobro.

"Nikada u životu nisam glasao na izborima. Ne zanima me kojoj stranci pripada turski predsjednik, ali on je moj predsjednik i vođa moje zemlje. Neću dozvoliti nasilnicima da preuzmu zemlju putem sile", rekao je ostrašćeno.

Metin je bio spreman trčati šest kilometara do aerodroma, no na putu do zacrtane destinacije naišao je na mladog vozača motocikla koji ga je poveo do tamo.

On i njegov mladi pomagač prvi su se pojavili na toj lokaciji, pred mnoštvom vojnika i pred tri tenka.

"Ja sam turski vojnik - čiji ste vi vojnici?"

"Vojnici su počeli pucati u prazno. Nitko još nije prosvjedovao, a oni su već pucali, i to zato što su vidjeli kako se okupljaju mediji. Potrčao sam između vojnika i probio se do tenka.

Bilo je vrijeme za borbu. Počeo sam vikati: 'Ja sam turski vojnik. Ja sam vojnik ove nacije. Čiji ste vi vojnici?'. Oni su me upozoravali da se maknem jer će u suprotnom početi pucati. Tenk se nastavio kretati prema meni, pa sam legao pred kotače u nadi da će ga moja smrt zaustaviti", priča Metin.

Frustrirani vojnici u tenku zaustavili su se i povukli.

Slika na kojoj on leži pred tenkom uskoro se viralno proširila internetom i donijela mu slavu u Turskoj i izvan nje.

Pročitajte više