Ovo je čovjek o kojem ovisi budućnost Zadra

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

ZADAR ne zna nijednu drugu opciju osim HDZ-a. Od osnutka moderne Hrvatske HDZ je bez dana pauze vladao Zadrom.

Na izborima 2017. godine Branko Dukić SDP-ovu Sabinu Glasovac pobijedio je u prvom krugu, dobio je 51 posto glasova.

Četiri godine prije, 2013. godine, Božidar Kalmeta tek se malo više pomučio. U prvom krugu imao je 48.43 posto pa je morao u drugi krug. Tamo je, bez puno problema, pobijedio SDP-ovog kandidata Ivu Bilića.

Četiri godine prije, 2009. godine, HDZ-ov kandidat Zvonimir Vrančić pobijedio je u prvom krugu SDP-ovu Ingrid Antičević-Marinović. Imao je 55 posto.

I tako dalje. Zadar je uvijek bez puno problema bio HDZ-ov.

HDZ poljuljan, ali i dalje u prednosti

To bi se sada moglo promijeniti.

Istina, HDZ-ov kandidat Branko Dukić pobjednik je prvog kruga izbora. Njemu su vlast povjerila 9683 glasača, odnosno njih 38.47 posto koji su glasali. To ga naizgled stavlja u komotnu prednost pred Markom Vučetićem, kandidatom više stranaka predvođenih SDP-om. On je dobio 6624 glasa ili 26.32 posto.

No, drugi krug, a time na neki način i budućnost političkog života Zadra ovisi o trećeplasiranom Eniju Meštroviću koji je na zadarskim ulicama poznatiji pod svojim umjetničkim imenom Ričard.

Meštroviću je oko 700 glasova nedostajalo za plasman u drugi krug. Dobio je 5913 glasova, odnosno 23.49 posto. Upravo će izlazak (ili neizlazak) njegovih glasača odlučiti pobjednika drugog kruga.

Valja nadodati, u kontekstu slabljenja HDZ-a u Zadru, situaciju u Gradskom vijeću. Tamo je HDZ dobio 34.61 posto glasova, Vučetić je dobio 24 posto, a Enio Meštrović gotovo 22 posto.

O čemu se radi?

Zadranima dobro poznatog Ričarda puno će se toga u budućnosti pitati - u iduća dva tjedna bit će ključan za izbor novog gradonačelnika, a idućih godina bez njega neće biti vlasti u Gradskom vijeću.

No, o kome se radi?

Ričard je na zadarskoj političkoj sceni dugi niz godina. Kroz razna alter ega predstavljao se Zadranima te na sebi svojstven način, ovisno o ulozi koju je preuzeo, upozoravao na probleme u gradu i društvu. I ranije je izlazio na izbore, ali nikad nije ostvario ni blizu dobar rezultat kao jučer. Na izborima prije četiri godine dobio je simpatičnih 1148 glasova ili 4.69 posto. Zamjetno, ali nedovoljno da postane bitan faktor. Ovim izborima to je postao.

Iako su ga mnogi svrstavali u neozbiljne kandidate zbog performansa koje je izvodio u ulozi Ričarda, iza njega je itekako ozbiljna priča.

No, tko je zapravo Ričard?

Riječ je o alter egu poznatog i omiljenog zadarskog umjetnika, humanista i političkog aktivista Enija Meštrovića čije ime i lik zna svaki Zadranin. "Dobar čovik", "Fantastičan čovik", "Čovik je vrhunski, i Ričard i Enio, legende su i jedan i drugi", govorili su nam redom Zadrani koje smo prije desetak dana zatekli na Poluotoku i upitali za mišljenje o Ričardu. Nismo mogli pronaći jednu osobu u gradu koja bi nam rekla nešto negativno o Meštroviću/Ričardu.

Ričard i Enio su, dakle, dvije osobe u jednoj. Ričard je čovjek iz naroda koji će sa svakim stati, popričati i sve probleme komentirati kroz narodne mudrosti.

Enio je čovjek koji ga je stvorio i koji se u njega pretvara.

"Ja sam narodni čovik. Ja sam čovik nji'ov od jutra do sutra... Nazdravimo, popijemo, zapivamo... Ja nisam umišljen da sam ja neki kurac drug'čiji, ja sam tak'i kak'i jesam", govori nam Ričard o razlozima svoje popularnosti.

Enio na nešto drugačiji način objašnjava kandidaturu.

"Osjećam društvenu odgovornost da napravim nešto više za ovaj grad. Ono što sam doživio na prikupljanju potpisa za kandidaturu, e to je nešto više od politike", kazao nam je Enio u tjednu pred izbore i dodao da je Ričard s njim do kraja. "Moje obećanje je, pošto sam bolesni perfekcionist, ako mi se ovo dogodi, onda ćete me imati četiri godine... To znači da će mi se odraziti na zdravlje, da ću emotivno izgorjeti, ali dat ću se gradu. Ako uđem u ovo do kraja, imat ćete me do kraja", poručio je Enio biračima.

Nije mu se dogodilo da je postao gradonačelnik. Ali može odlučiti budućeg gradonačelnika. U tom kontekstu još od sinoć se priča da bi mogao dati podršku Marku Vučetiću u pokušaju rušenja HDZ-ove utvrde.

On danas poručuje da njegovu podršku nitko neće lako dobiti.

"Ma nije me ni briga za taj drugi krug. Bilo bi dobro jer bi se Ričardov show nastavio, ali u posljednjih godinu dana toliko mi se lijepih stvari u umjetnosti i životu uopće dogodilo da mi drugi krug ništa ne znači", rekao je u prvoj izjavi za Zadarski.hr Enio Meštrović.

"Dajte mi malo vremena. Ali ono što već sada mogu reći je ovo: Svatko tko me želi dobiti na svoju stranu morat će se jebeno potruditi!" 

Na sastavljanje Gradskog vijeća ide Ričard

Sinoć je Enio Meštrović za Antenu Zadar prokomentirao situaciju.

"U svakom slučaju je situacija takva da nitko neće moći sastaviti gradsku vlast bez nas. To nas stavlja u poziciju da možemo postaviti jebene uvjete, a to znači da nema zle krvi, nema revanšizma, samo ljubav i samo naprid", rekao je sinoć Enio Meštrović.

"Pošto su izglasali mene, ne mene kao budalu nego Ričarda, on će doći na sastavljanje Gradskog vijeća, a kasnije, pošto se ja moram potpisati kao Enio Meštrović na sve ono što odluči Ričard, morat ćemo naći nekakav kompromis", dodao je.

Rekao je i da je zadovoljan što nije ušao u drugi krug.

"Pošto su izglasali mene, ne mene kao budalu nego Ričarda, on će doći na sastavljanje Gradskog vijeća, a kasnije, pošto se ja moram potpisati kao Enio Meštrović na sve ono što odluči Ričard, morat ćemo naći nekakav kompromis", kaže.

Pročitajte više

 

Pročitajte više