Ovo je hrvatski premijer: Danima pratim reakcije oko kafića Tri majmuna, to je jadno

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković dao je novu izjavu medijima. Opet se bavi riječkim kafićem Three Monkeys koji ne želi HDZ-ovce. 

Prvo je komentirao izjavu šefa SDP-a Peđe Grbina koji je rekao da su Plenkovićeve usporedbe HDZ-ovaca koji nisu dobrodošli u kafić sa Židovima i Srbima ispod svake razine.

"To je diskriminacija i jadno"

"Bilo bi mu bolje da je osudio izjavu tu gospodina iz Tri majmuna. Vjerojatno Grbin ne prati igru, nego se uključuje kasno, iskrivljeno. Ako netko kaže da nisu dobrodošli članovi HDZ-a, simpatizeri i glasači, to se zove diskriminacija, diskriminacija. Znate što je gospodin Obersnel rekao na to: 'Smirimo strasti.' Zamislite da je netko rekao da neće primiti članove SDP-a, Srbe, Rome, članove Armade", govori Plenković. 

Pa nastavlja.

"Pratio sam danima i vidio sam da nitko ne reagira. Vidio sam ignoriranje onih koji inače skaču do neba. Ovdje nitko ne trza. Gospodin Grbin je trebao taj porez osuditi, ali on ne prati igru i vadi iz konteksta", rekao je.

Osvrnuo se na vlasnika riječkog kafića, a ponovno se vratio i na Peđu Grbina. 

"Ako taj gospodin (vlasnik riječkog kafića, op.a.), ne poznam ga i ne mislim se njime baviti, za današnji HDZ i za mene kaže da se za svakoga tko misli drugačije smatra da je srbočetnik, a mi smo učinili napore protiv članova sabora koji su protiv pomirbe, suživota, zaštite manjinskih prava, onda moram ustati i reći 'ne'. Naknadne izjave u kojima se pokušava ušićariti nešto su jadne. Izjave gospodina Grbina su jadne i promašene", rekao je Plenković. 

Podsjetimo, premijer Plenković se danima, iz njemu poznatih razloga, bavi riječkim kafićem Three Monkeys iz kojeg su, revoltirani odlukama vlade i Stožera, poručili da HDZ-ovci tamo nisu dobrodošli. Plenković je jučer sam potencirao tu temu i komentirao ju je u dvije različite izjave medijima.

HDZ-ovce je čak usporedio sa Židovima i Srbima.

> Plenković napadao novinare zbog kafića u Rijeci, usporedio HDZ-ovce sa Srbima

Priču s kafićem je čak povezao s napadom Danijela Bezuka na Markovom trgu. 

> Plenković: Prvo pucaju na nas, onda nas ne puštaju u kafiće. Što je iduće?

Jučer se oglasio i vlasnik kafića Three Monkeys koji je rekao da nikada nisu zabranili ulaz HDZ-ovcima, ali štošta zamjeranju HDZ-u, vladi i Plenkoviću. Rekao je da Plenković na njega vrši ogroman pritisak i žestoko mu je odgovorio da ne plaća Plenković njega, nego on Plenkovića. 

> Vlasnik kafića u Rijeci žestoko odgovorio Plenkoviću: Ja plaćam njega, a ne on mene

Pročitajte više