Ovo je novi turski brod za vađenje nafte i plina u istočnom Mediteranu

Foto: EPA

TURSKA je nastavila svoju operaciju vađenja ugljikovodika u istočnom Mediteranu nakon dvogodišnje stanke te je predsjednik Tayyip Erdogan rekao da će novi brod za bušenje raditi izvan voda na koje Cipar također polaže pravo.

Četvrti turski brod za bušenje, nazvan Abdulhamid Han, radit će na 55 kilometara od regije Gazipaša na južnoj obali Antalije, rekao je Erdogan.

"Istraživanja i bušenje koje provodimo u Sredozemnom moru su na dijelu našeg suverenog akvatorija. Za to ne trebamo ni od koga dobiti dopuštenje ili pristanak", rekao je Erdogan.

Grčka kaže da prati situaciju

Najava dolazi u trenutku kada su napetosti između Turske i Grčke ponovno u porastu budući da Erdogan optužuje Atenu za naoružavanje otoka u Egejskom moru koji imaju demilitarizirane statuse. Atena to opovrgava.

Pronalasci prirodnog plina na istočnom Mediteranu proteklog desetljeća učinili su regiju održivim alternativnim izvorom energije za Europu, no također su potaknuli sukobe između susjednih zemalja u regiji oko prava na resurse. Glasnogovornik grčke vlade Giannis Oikonomou rekao je danas da Atena pažljivo prati situaciju.

"Moramo biti oprezni. Uvijek smo činili ono što moramo kako bismo imali stabilnost u našoj regiji i kako bismo u potpunosti branili međunarodno pravo i vlastita suverena prava", rekao je Oikonomou.

Turska: Abdulhamid Han je najveći i najnapredniji brod za dubokomorsko bušenje

Ankara je rekla da je s 238 metara dužine Abdulhamid Han najveći i tehnološki najnapredniji brod za dubokomorsko bušenje u floti za istraživanje.

Turska nije poslala brod za bušenje u istočni Mediteran od povlačenja broda Yavuz iz spornih voda u rujnu 2020. godine.

Brodovi za bušenje Yavuz, Fatih i Kanuni rade u Crnom moru, gdje je Turska otkrila rezerve prirodnog plina obujma 540 milijardi kubičnih metara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više