Ovo je računica s kojom Biden ide u Bijelu kuću

Foto: EPA, Screenshot: Fox News

DONALD Trump je cijelo jutro bio u vodstvu, a u svom govoru praktički je proglasio pobjedu.

No tijekom jutra trendovi su se preokrenuli i Biden je preuzeo neke ključne države.

Glasovi se još zbrajaju, ali računica je jasna - za Bijelu kuću treba 270 elektorskih glasova.

Projekcija Fox Newsa

Prema projekciji Fox Newsa Biden zasad ima sigurno 238 elektorskih glasova, a Trump 213.

Biden treba zadržati vodstvo u Nevadi, Wisconsinu i Michiganu.

U Nevadi vodi tijesno. Biden je na 49.2 posto, a Trump na 48.6 posto. Prebrojeno je 67 posto glasova, a znatan broj glasova još se čeka iz Clarka Countyja gdje se nalazi Las Vegas. Tamo je prebrojeno 72 posto glasova, a riječ je o najvećem okrugu ove države. U tom okrugu vodi Biden, a tamo je 2016. godine pobijedila Hillary Clinton pa se može zaključiti kako je riječ o okrugu koji je naklonjen demokratima.

U 16 sati Biden u Michiganu ima 49.6 posto, a Trump je na 48 posto. Razlika je u 30-ak tisuća glasova, javlja Fox. U toj državi još značajan broj glasova treba se prebrojiti u Wayne Countyju. Riječ je o velikom okrugu u kojem Biden vodi sa 67 posto glasova. Trenutno je prebrojeno 67 posto glasova te će se najvjerojatnije pobjednik u Michiganu tražiti u ovom okrugu. Tamo je 2016. dobila Hillary Clinton.

Nešto ranije Biden je preuzeo prednost i u Wisconsinu. Tamo trenutno Biden ima 49.6 posto, a Trump je na 48.9 posto. Prebrojeno je 95 posto glasova.

Ako zadrži vodstvo u ove tri zemlje, dobio bi 32 elektorska glasa. Kad se to doda na ranijih 238, to je ukupno točno 270, što mu je dovoljno za pobjedu.

CNN-ova analiza nešto opreznija

Nešto je opreznija CNN-ova analiza. Za razliku od Foxa, CNN još ostavlja mogućnost za promjenu u Arizoni. Maine donosi četiri elektorska glasa, ali za razliku od većine drugih država, ne idu svi pobjedniku nego se dijele.

CNN u svojoj projekciji kaže da Biden ima 224 sigurna, a Trump 213. U tom slučaju, Biden mora zadržati prednost u Arizoni (11 elektora), Nevadi (6), Wisconsinu (10), Michiganu (16) te dobiti barem tri elektora u Maineu, a što mu se i predviđa.

To je ukupno 270.

Trump treba uzeti jednu državu Bidenu

Donald Trump, da bi ostao u Bijeloj kući, treba zadržati vodstvo u North Carolini, Georgiji te Pennsylvaniji. Također, trebao bi Bidenu preoteti jednu od gore spomenutih država u kojima se još broje glasovi.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz američke predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: američki izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više