Ovo je sekularna država: U Parizu od danas zabranjena molitva na ulici

NA ULICAMA Pariza od danas je i službeno zabranjena molitva, jer se time "kršio princip sekularizma", piše Le Figaro.

Mjera je stupila na snagu nakon što je francuski ministar unutrašnjih poslova Claude Gueant upozorio da će se upotrijebiti sila protiv muslimana i pripadnika bilo koje druge vjeroispovijesti ako ne budu poštivali novi zakon čiji je cilj da javna mjesta u metropoli ostanu sekularna.

U prosincu prošle godine, veliku polemiku izazvala je izjava šefice desničarske stranke Marine Le Pen, koja je muslimanske molitve na ulicama Pariza usporedila s "nacističkom okupacijom, samo bez tenkova i vojnika".

Pariški muslimani običavali su moliti na ulici kad u džamijama ne bi bilo mjesta, a s uvođenjem zabrane obećana im je gradnja novih prostora za molitvu.

Pariški Le Figaro piše da su u jednom kvartu, dok čekaju gradnju veće džamije, dobili na korištenje prostorije vatrogasnog doma.

Šeik Muhamed Salah Hamza, jedan od hodža iz pariških džamija, rekao je da će poštovati novi zakon, ali i da oni nisu stoka, tvrdeći da je lokacija nove, veće džamije, vrlo loša.

Zabrana ulične molitve mogla bi se prenijeti i na ostatak Francuske, posebno na mediteranske gradove Marseille i Nicu. U Francuskoj danas živi oko 6 milijuna muslimana.

Pročitajte više