Ovo je Vučićevih 10 radikalnih mjera koje traži od vlade nakon stravičnog masakra

Foto: Milos Tesic/ATAImages

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon masovnog ubojstva u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" predložio je vladi deset mjera među kojima je pomicanje granice za kaznenopravnu odgovornost s 14 na 12 godina, uz dvogodišnji moratorij za držanje i posjedovanje oružja i strogu kontrola dozvola.

Vučić je na konferenciji za novinare ocijenio da je danas jedan od najtežih dana u novijoj povijesti zemlje te je izrazio sućut obiteljima i srodnicima ubijenih učenika i zaštitara škole u kojoj je 13-godišnji dječak jutros usmrtio osmero školskih kolega i zaštitara, a ozlijedio još šestero učenika i jednu nastavnicu.

Jedna od ozlijeđenih učenica i nastavnica u kritičnom su stanju.

Srbija je danas ujedinjena u tuzi i ne pamti veću nego što je danas, ali se u takvim okolnostima moraju sagledavati uzroci i "odgovornost svakog od nas" i tražiti rješenja i načini da se ovako nešto, "ma koliko bilo nepredvidivo i neočekivano, više ne ponovi", rekao je Vučić.

"Djecu vratiti ne možemo. Možemo pokušati, a nikada nećemo znati jesmo li u tome uspjeli, bar neku novu nacionalnu tragediju spriječiti. Danas u našoj zemlji imamo ukupno 766.000 cijevi (vatrenog oružja). 

10 Vučićevih radikalnih mjera

Predsjednik Srbije rekao je kako vladi Srbije predlaže uvođenje deset mjera nakon masakra u školi. 

"Predlažem uvođenje moratorija za držanje i nošenje oružja u sljedeće dvije godine. Pod dva, izdati reviziju svih izdanih dozvola za nošenje oružja. Tri, izvršiti kontrolu kako osobe koje imaju dozvolu drže oružje, kontrolirati jesu li ispunjeni uvjeti za držanje oružja. Četiri, provesti kontrolu svih streljana.

Pet, kaznena odgovornost za one koji daju pristup oružju maloljetnicima. Šest, ovo je moj prijedlog, Dejane vi razmislite u vladi i razgovarajte s pravnicima, zato što se djeca brže razvijaju, i zbog prehrane, da se razmotri smanjenje dobi s kojom se može kazneno odgovarati s 14 na 12 godina. Iz razgovora s dječakom postoji mogućnost da je mali dječak znao da ne može kazneno odgovarati.

Sedam, sankcije za medije koji prikazuju brutalno nasilje. Osam, uvođenje 6-mjesečnih testova za narkotike u srednjim školama. Roditelji će biti zahvalni. Devet, organizirati posebne službe i mobilne timove za vršnjačko nasilje u okviru centara za socijalnu skrb.

Deset, razmatranje zabrane pristupa sajtovima kao što je darknet koji sadrže savjete kako da se izvrši ubojstvo, nabavi droga ili vatreno oružje. To je moj prijedlog mjera za vas, vladu Republike Srbije, imate pravo prihvatiti ili odbiti. I da smo sve to napravili, teško da bismo ovo danas spriječili. Ovo je toliko drugačiji i poseban slučaj", rekao je Vučić.

Pročitajte više