KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Ovo su dva Mostova pitanja za referendum protiv covid-potvrda i Stožera

Screenshot: Facebook/Most

NA DANAŠNJOJ konferenciji za medije Most je objavio detalje o referendumu koji planiraju pokrenuti oko Stožera i covid-potvrda. 

"Naš cilj je ukinuti 'stožerokraciju' i zato pokrećemo dva referendumska pitanja", rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov poručivši u ime Kluba zastupnika Mosta da odlučivanje o mjerama u pandemiji treba vratiti u demokratske okvire.

Rekli su kako će prikupljati potpise za dva referendumska pitanja. 

Žele da o mjerama odlučuje sabor dvotrećinskom većinom i traže da se ukinu Stožer i covid-potvrde. 

 

Referendumska pitanja

Pitanja je predstavila Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić.

 

"Prvo je pitanje ustavotvorno i ono se odnosi na izmjenu članka 17, stavka 1 Ustava RH, gdje bi se dodala i epidemija odnosno pandemija kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčeni Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u saboru. Drugo pitanje je zakonodavno, tražit ćemo odgovor na pitanje da se donesu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje se u članku 1 predlaže izmjena kod odluka o mjerama, ako se njima ograničavaju pojedine slobode i prava zajamčeni Ustavom, da se riječ 'Stožer' briše", rekla je Selak Raspudić.

Rekla je i da će se u sklopu drugog referendumskog pitanja od građana tražiti da podrže da odredba u sklopu prijelaznih i završnih odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propiše da vlada u roku 30 dana mora ukinuti covid-potvrde. 

S prikupljanjem potpisa Most kreće 4. prosinca, rečeno je na presici. 

Kažu da se za prikupljanje potpisa javilo više od 49.000 građana

"Sve odluke u prethodnom vremenu gotovo su potpuno isključile Sabor kao najviše predstavničko i zakonodavno tijelo u Hrvatskoj, naročito u ograničavanju pojedinih sloboda i prava zajamčenih Ustavom. Te odluke nisu prošle nikakav postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, nikakvu javnu i parlamentarnu raspravu, u velikoj su mjeri donesene arbitrarno i nerazmjerno su ograničavale pojedine slobode i prava zajamčene Ustavom", kaže Selak Raspudić.

Zastupnik Marin Miletić najavio je će prikupljanje potpisa početi u subotu, 4. prosinca, od kada će građani moći poslati poruku premijeru Andreju Plenkoviću i njegovu "parapolitičkom tijelu" Stožeru civilne zaštite RH.

Rekao je da su zasad okupili 6270 volontera koji će skupljati potpise diljem zemlje, ali taj broj nije konačan jer im se javilo 49.780 građana koji žele sudjelovati u prikupljanju potpisa.

"Zato smo potpuno uvjereni da ćemo uspjeti u toj akciji, kao i zato jer su su građani prepoznali važnost da u krucijalnim odlukama, koje se tiču njihove slobode i temeljnih građanskih prava, odlučuju oni kojima su dali povjerenje, a to je Hrvatski sabor", poručio je.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više