Ovo su ekstremisti o kojima govori Plenković?

Šebalj na slici prvi s lijeva, Juretić desno u vojnoj odori Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) među, kako je rekao, kvazi-svinjogojcima koji prosvjeduju, identificirala i ekstremiste.

"Jučer smo shvatili da su se u te prosvjede uključili i pripadnici jedne od dviju ekstremističkih skupina koje su identificirale sigurnosne službe. Ključni predstavnici tih ekstremističkih skupina dobivaju prostor u eteru nekoliko televizija", rekao je Plenković.

Kazao je kako se radi o ljudima koji bi "rušili ustavni poredak nasilnim metodama" te da su "se uključili kao glasnogovornici kvazi-poljoprivrednika i kvazi-svinjogojaca".

Otkrilo se na koga je mislio Plenković

Plenković nije naveo na koje točno ekstremiste misli, no neslužbeno se radi o Josipu Juretiću, koji je jučer na prosvjedni skup seljaka u Kutini došao u vojnoj uniformi i oklopu, kao i o Gordanu Šebalju, koji se također jučer pojavio u Kutini. 

Inače, Juretić je jučer novinarima rekao da im se obraća "u svojstvu predstavnika svinjogojaca i jednoga od koordinatora".

Najavio je podnošenje kaznene prijave protiv "određenih državnih dužnosnika" za koje postoje osnovana sumnja i materijalni dokazi da su pronevjerili sredstva iz EU fondova. Osim toga, pozvao je predsjednika Republike Zorana Milanovića da "izvede vojsku na ulicu", sukladno članku 94. Ustava, te da "spriječi organizirani kriminal i teror koji se provodi nad građanima i svim stanovnicima Hrvatske".

Tko su Juretić i Šebalj

Juretić je ranije snimljen na raznim prosvjedima, od onog protiv korone do borbe protiv korupcije. Na prosvjedu protiv korone stajao je na povišenom s Markom Franciškovićem dok je ovaj držao govor. Juretić je bio i potencijalni predsjednički kandidat 2019., no nije uspio skupiti potrebne potpise. Iste je godine od Buzina do Zagreba nosio lijes pokriven hrvatskom zastavom, no priveli su ga prije no što je uspio doći do Markovog trga. 

Na sličnim prosvjedima viđan je i Šebalj. On je predsjednik udruge Hrvatski ratnik, a najavljivao je osnivanje Nacionalne civilne garde, čiji bi pripadnici prolazili vojnu obuku.

Obojica se oglasili o Plenkovićevoj izjavi

Obojica su se uključili u prosvjede seljaka. Za RTL su se osvrnuli na Plenkovićevu izjavu. 

"Ja bih to nazvao jednom besramnom laži i difamacijom vjerodostojnosti i kredibiliteta poniženih ljudi. Ja nisam ni pravomoćno osuđen prekršajno ni kazneno", rekao je Juretić.

Šebalj, pak, kaže: "Ja sam jedan od organizatora, znači da je i mene prozvao tamo jer ne znam kog bi drugog mogao prozvati. Sve što sam tamo rekao, od prve do zadnje riječi, iza toga stojim."

Vođe seljačkog prosvjeda se ograđuju

Tomislav Pokrovac i Milenko Bilić, vođe Stožera za obranu hrvatskog sela, rekli su za RTL da ne poznaju sve sudionike prosvjeda te su se ogradili od izjava izrečenih na jučerašnjem prosvjednom skupu u Kutini, na kojem je Juretić pozvao da Milanović pošalje vojsku na ulice. 

"Ograđujemo se od takvih izjava. Mi ne želimo još voditi nikakav rat, nego jednostavno radimo ovo što radimo. Tri čovjeka vode glavnu riječ, gospodin Bilić, gospodin Dule i ja", rekao je Pokrovac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.