Ovo su fotografije mora kod najveće splitske plaže

Foto: UPA Rostrum Split/ Facebook

SPLITSKA udruga podvodnih aktivnosti Rostum na svom je Facebooku objavila fotografije podmorja na splitskom Žnjanu.

Na mnoštvu fotografija, koje su objavili na svojoj Facebook stranici, vidi se gomila raznog smeća. Od plastičnih boca, preko guma i starog željeza, pa do cijelog jednog kontejnera, sve to nalazi se na dnu mora ispod jedne od najpopularnijih i najvećih splitskih plaža.

"Ove slike su sa Žnjana. Koliko god strašno izgleda, sustavnim akcijama situacija se može popraviti, ali bitno je u korijenu mijenjati svijest ljudi. Naglašavamo da ciljamo lokacije s većom količinom otpada, da su dobar pregled terena i priprema akcije važna za njenu učinkovitost", kažu za Index.

A Žnjan je, kažu slike, krcat smeća.

"Dodali bi da se diljem Hrvatske organiziraju ove hvalevrijedne akcije, dosta je tu inovacija, motivacije. Posebno bi istakli KPA Vodomar, koji je organizirao i prvo prvenstvo u komunalnom vađenju otpada. Određene su kategorije, najviše izvađenog otpada po klubu, najzanimljiviji otpad", kažu za Index iz ove splitske udruge.

Riječ je o udruzi kojoj je, kako nam kažu, ekologija jedna od glavnih aktivnosti. Akcija koju trenutno provode zove se "Čisti Božić i bistra Nova Godina".

"Sama ideja da ronimo cijelu godinu je bila da pokažemo da za nas nema sezone ronjenje. Mi smo rekli: 'Ajmo jelku složiti od otpada.' I tako je došao naziv "Čisti Božić i bistra Nova Godina", kažu nam iz Udruge.

"Akciju su zasad podržali Lučka kapetanija Split, Turistička zajednica Split i Čistoća... A nadamo se da će Žnjan dobiti novo ruho. Mi ćemo nastaviti s pregledom terena i nakon akcije i dalje upozoravati i izvještavati o situaciji u podmorju", kažu nam.

Pročitajte više