Ovo su HNS-ovci koji će dizati ruke za HDZ

Foto: FAH, Patrik Macek/PIXSELL, Tomislav Miletic/PIXSELL

VRHUNAC političke prostitucije u Hrvata jučer je potvrđen odlukom Središnjeg odbora HNS-a da ta stranka pokrene pregovore o koaliranju s vladajućim HDZ-om. Središnji odbor je tu odluku donio suprotno odluci Predsjedništva HNS-a koje se usprotivilo takvoj suradnji.

> TOTALNI OBRAT HNS se prodao Plenkoviću

No usprkos odluci većine Središnjeg odbora, četvero HNS-ovih saborskih zastupnika ostali su čvrsto ukopani u svojim stavovima te protivljenju koaliciji s HDZ-om.

Njihova imena su: Goran Beus Richembergh, Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić i Nada Turina Đurić.

S druge strane, HNS-u u Saboru preostaje petero zastupnika koji će, prema najavama, dizati ruku za Plenkovićev HDZ.

U nastavku možete saznati više o tim HNS-ovcima "novoga kova".

Milorad Batinić

Milorad Batinić rođen je 7. rujna 1957. godine, u Varaždinu. Oženjen je, ima dvoje djece i jednu unučicu.

Diplomirani je inženjer šumarstva, a diplomirao je na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao član Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati, obnašao je više dužnosti. Od 2008. godine je predsjednik Županijske organizacije HNS-a Varaždin te član Središnjeg odbora HNS-a, a od 2012. godine je i predsjednik Sjeverozapadnog hrvatskog regionalnog saveza HNS-a.

Što se tiče karijere izvan HNS-a, od 1985. do 1991. radio je u Šumskom gospodarstvu Varaždin, od 1991. do 2005. godine kao tehnički rukovoditelj i upravitelj Šumarije Ivanec u Hrvatskim šumama, od 2005. do 2009. godine bio je gradonačelnik Grada Ivaneca u drugom mandatu. Godine 2011.  postao je potpredsjednik Hrvatskog sabora, a bio je i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Sudionik je Domovinskog rata i nositelj Spomenice Domovinskog rata 1990.-1992. godine.

Božica Makar

Rođena je 12. studenoga 1959. u Varaždinu. Diplomirala na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, Sveučilište u Zagrebu (VSS - diplomirana ekonomistica, smjer: Organizacija tržišnog poslovanja).

Božica Makar je potpredsjednica Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i članica Središnjeg odbora HNS-a.

Usto, članica je saborskog Odbora za financije i državni proračun te Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Marija Puh

Marija Puh je rođena 5. prosinca 1985. godine. Završila je Effectus – Visoku školu za pravo i financije (prvostupnik ekonomije).

Tajnica je Sjeverozapadno-hrvatskog regionalnog saveza HNS-a i Županijske organizacije HNS-a Krapinsko-zagorske županije.

Usto, članica je Središnjeg odbora HNS-a.

Članica je saborskog Odbora za turizam te Odbora za zaštitu okoliša i prirode.

Bernarda Topolko

Bernarda Topolko rođena je 30. siječnja 1959. u Čakovcu. Završila je poslijediplomski sveučilišni studij “Marketing posebnih područja” na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (VSS – sveučilišna specijalistica ekonomije).

Tajnica je Županijske organizacije HNS‐a Međimurske županije, vijećnica Općine Strahoninec u dvama mandatima te vijećnica Županijske skupštine Međimurske Županije u jednom  mandatu.

Članica je saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, Odbora za rad i mirovinski sustav te Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu.

Stjepan Čuraj (zamjena Ivana Vrdoljaka)

Rođen je 19. prosinca 1980. godine u Osijeku, gdje je pohađao osnovnu školu ReCala i I. gimnaziju u Osijeku, nakon čega upisuje Pravni fakultet u Osijeku, ali prvo diplomira na Ekonomskom fakultetu u Osijeku (ekonomist, smjer: računovodstvo) te potom na Pravnom fakultetu u Osijeku    (zvanje: specijalist javne uprave), gdje upisuje integrirani studij prava.

Završio je Akademiju za politički razvoj Vijeća Europe (generacija 2008.) te Regionalnu akademiju za politički razvoj (prva generacija 2013.).

Među radnim iskustvom - uz druge poslove - navodi kako je radio kao projekt menadžer u nevladinom sektoru te bio osnivač i suvlasnik tvrtke Inuendo za promidžbu.

Deset godina je član HNS-a, a u to vrijeme bio je predsjednik Mladih, predsjednik Podružnice Osijek, predsjednik Županijske organizacije Osječko-baranjske županije (od 2009.), potpredsjednik Regionalnog saveza te Koordinator V. izborne jedinice na prošlim parlamentarnim izborima.

U političkoj karijeri bio je vijećnik u Gradskom vijeću grada Osijeka (2008. – 2009.), vijećnik u skupštini Osječko-baranjske županije u dvama mandatima (2009. i 2013.), potpredsjednik skupštine Osječko-baranjske županije (2009. – 2011.), te predsjednik Savjeta za EU i međunarodnu suradnju Osječko-baranjske županije (2011. – 2013.) i Grada Osijeka (od 2013.).

Oženjen je. Otac je dvoje djece.

U Sabor ulazi umjesto Ivana Vrdoljaka.

Pročitajte više