Nasilnici, neznalice, proždrljivci... Ove ljude Plenković je smatrao sposobnima

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL, Srecko Niketic/PIXSELL, FaH, Epa, Shutterstock

NEMA toliko dugo da je premijer Andrej Plenković govorio o svojim već famoznim radarima. Riječ je, podsjetimo, o sofisticiranoj sposobnosti premijera pomoću koje u tri sekunde može shvatiti nečiju agendu.

Nejasno je zašto je on to uopće pomislio, kao da je htio sam sebe iskarikirati budući da mu je vladavina obilježena groznim procjenama suradnika. A sve to je potvrdio i slučaj Vinka Zulima, koji je evo napokon uhapšen zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava.

Dakle, tko su sve ljudi koje je Plenković smatrao najsposobnijima i najboljima da vode državu? Mislimo pritom na one koje je stavljao na ministarske pozicije, kandidirao za župane, gradonačelnike ili načelnike, smatrao najboljim izborom za sabor, a koje je kasnije zbog lopovluka, primitivizma i šovinizma ismijavao normalniji dio Hrvatske.

Zulim jeo i pio na račun mještana

Krenimo s najsvježijim primjerom Zulima, bivšeg načelnika općine Seget Donji i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a.

>>Uhićen Vinko Zulim, moćni HDZ-ovac poznat po žderanju i prijetnjama

Zulim je dugo vremena bio lokalni šerif, a široj je javnosti postao poznat nakon što je Indexov novinar Vladimir Matijanić 2019. godine objavio priču o ogromnim troškovima reprezentacije. Upravo je zbog toga sad i uhićen.

Zulim je uspio nevjerojatno: na reprezentaciju - tj. na hranu i piće na trošak proračuna - 2018. je godine potrošio 171.142,19 kuna. Dnevno je katkad trošio više tisuća kuna, a najveći iznos zabilježen je 13. ožujka 2018. kada je Zulim, prema službenim podacima Općine Seget, na reprezentaciju u restoranima spiskao 6952 kune.

Također, u srpnju ove godine Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu za prijetnju protiv Zulima. Radi se o kvalificiranom obliku prijetnje novinaru Slobodne Dalmacije Vinku Vukoviću u vezi s obavljanjem njegovog posla.

Vuković je nazvao Zulima da ga upita je li M.Z., za kojeg se navodi da je zaposlen u Općini, njegov sin. Na to je Zulim planuo i rekao Vukoviću da zna tko je i gdje živi te da ima dvije curice. Vrijeđao ga je izrazima "đubre četničko" i "smeće udbaško".

Naravno, postojanje značajnih indicija da je kršio zakon nije spriječilo HDZ da moćnog lokalnog šerifa Zulima pošalje u sabor. Početkom ove godine napustio je sabor a da se nikad nije javio za riječ.

Nasilnik Đakić

Tu je i neizostavni Josip Đakić, junak mnogih Indexovih tekstova. Radi se o dugogodišnjem HDZ-ovom šefu Virovitičko-podravske županije, predsjedniku HVIDRA-e i saborskom zastupniku. I tipu koji je, jednostavno, nasilnik.

Đakić nije samo verbalni nasilnik nego je policiji poznat i po puno ozbiljnijim djelima. Godine 2006. Đakić je pravomoćno osuđen na tromjesečnu kaznu zatvora i godinu dana uvjetne kazne zbog napada na policajca.

Također, mediji su pisali i kako je Josip Đakić jednom prilikom izvukao pištolj i uperio ga u redara disko-kluba jer je ovaj tražio da plati ulaznicu. Prijetnja pištoljem Đakiću nije bila dovoljna pa je redara za dobru mjeru udario nogom u trbuh.

Radi se o čovjeku koji je sjedio u šest saziva sabora. Ondje ga je instalirao Ivo Sanader, a na liste su ga stavljali i Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko te Andrej Plenković - i to dva puta. Dobro rade ti radari.

Poznata je i njegova rečenica: "Ranko, Rajko, Zoki, Veljko, Rade... Mislio sam da sastavljaju srpsku vladu, a ne hrvatsku." Izgovorio je to Josip Đakić u jeku predizborne kampanje 2011. godine na račun budućih ministara iz Kukuriku koalicije.

Spavao u saboru

Znan je i po spavanju u saborskoj klupi, ali i po tome što je pred svima u saboru Mostovom Nikoli Grmoji u nekoliko navrata rekao "odjebi". Godine 2010. SDP-ovom Nenadu Staziću u saboru je rekao: "Smijete se ko kreten i tako izgledate."

I za kraj, pročitajte kako izgleda jedan mail čovjeka koji 18 godina prima saborsku plaću. U mailu je Đakić pisao kako neće sudjelovati na jednom obilježavanju ako će na njemu biti predsjednik Milanović.

"Ja cu doc kao izaslanik pred hrv sabora i svonu duznost cu obavit i kao duznosik i kao covjek ukoluko vidim da i saznam da ce sudjelovat i nepocudni gost svonu obvezu upricit cu mimo protokola s onim pripadnicima hrv branitelja i pol koji jednako razmisljaju i osjecaju!! Lo", napisao je Đakić u mailu.

Culej i krvave gaće

Tu je i Stevo Culej, nekadašnji saborski zastupnik, koji je sada predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH. Culej je u hrvatskoj javnosti najpoznatiji po fizičkom napadu na Ivana Pernara. Nakon što je Pernar u siječnju prošle godine izbačen iz sabornice, na hodniku mu je prišao Culej i počeo se derati na njega. U jednom trenutku ga je i gurnuo.

"Balavac jedan, jesam ja krvave gaće nosio po Velebitu za tebe da bi ti to radio ovdje? Sram te bilo. I onaj tko te doveo ovdje, jebem ti!" urlao je tada Culej na Pernara.

>>Tko je nepismeni HDZ-ovac Stevo Culej?

U saboru se Culej derao i na Milorada Pupovca. Pupovac je tada kritizirao gostovanje Igora Vukića na HRT-u jer je relativizirao zločine u Jasenovcu.

"Sram te bilo! Lažeš! Ti ćeš mi pričati o žrtvama, gdje si bio za vrijeme...", vikao je Culej iz zastupničke klupe zaradivši opomenu predsjednika sabora Gordana Jandrokovića.

Indexovom novinaru poručio da bi volio da ga siluju

U travnju 2018. Index je doznao da je Culejev sin Ivan dobio posao kao policajac u Policijskoj upravi zagrebačkoj iako je dvaput bio kažnjavan zbog povreda službene dužnosti.

>>Sin Steve Culeja dobio posao u zagrebačkoj policiji

I dok je jedan sin u policiji, drugi se tuče. Culejev drugi sin Domagoj sudjelovao je u tučnjavi u Vinkovcima u kojoj je teško pretučen 21-godišnji mladić. Domagoj Culej bio je prisutan za vrijeme tučnjave, a policija je tada za Index potvrdila da je dobio kaznenu prijavu, kao i svi ostali koji su ondje bili.

Spomenimo i kako je Culej Indexovom novinaru Gordanu Duhačeku nedavno poručio da bi volio da ga siluju. Duhaček ga je nazvao zbog branitelja silovatelja kojem je zbog zasluga u Domovinskom ratu smanjena kazna za silovanje.

>>HDZ-ovac Culej Indexovom novinaru: Najrađe bih da tebe siluju

"Znaš što je meni žao? Najrađe bih da tebe siluju! (smijeh) I da ne odgovaraju. Napiši ti to", rekao je između ostalog bivši saborski zastupnik HDZ-a.

Zlostavljač Tomašević

Spomenimo i nekadašnjeg župana Požeško-slavonske županije Alojzija Tomaševića.

On je u prosincu 2020. na Županijskom sudu u Karlovcu pravomoćno osuđen zbog obiteljskog nasilja. Osuđen je na 10 mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. Time je potvrđena osuđujuća presuda suda u Slavonskom Brodu, koji ga je proglasio krivim za zlostavljanje supruge..

>>Mara Tomašević: Skoro me ubio. Udarao me, ali ne po licu nego po glavi. Da se ne vidi

"'Znaš kakav sam ja kad popijem. Ja sam bećar, ja tebi ne želim tebi zlo. A to što ponekad dobiješ neku šamarčinu, pa što je to? To nije strašno, to je normalno!' rekao je. Strah me je bilo u takvom braku, kad bi znao u takvom stanju dolaziti kući, bilo me strah. Iščekivati muža sa strahom, to nije baš jednostavno", ispričala je njegova supruga. Trpjela je sve do 2016. godine. Tada je rekla dosta.

"Suprug je došao kući i razgovarao na telefon. 'Tko te zove? Je li to dotična?' Ali on je nasrnuo na mene, gurao me i pljuskao. Ja sam rekla 'sad je dosta' i da ću ga prijaviti. On me opsovao i rekao: 'Dobro, prijavi me.' Kad me je gurnuo, pobjegla sam u sobu, kasnije se obukla i otišla u policiju i sve prijavila", ispričala je.

HDZ ga je mogao smijeniti

Inače, Tomašević je prvi put na izborima za župana pobijedio 2013. godine, tako da ne možemo reći da je prvotni izbor Andreja Plenkovića. Istina, Plenković je ovo nasilje osudio i zauzeo poziciju koju je morao zauzeti, tražeći od Tomaševića da podnese ostavku, davao mu je ultimatume, sastančio s njim i nagovarao ga, a oko čega se ovaj dugo nećkao.

>>Sad je sasvim jasno: Plenković ne može baš ništa HDZ-ovom županu koji mlati ženu

Ipak, te smo aktualne 2018. godine pisali kako je HDZ mogao smijeniti Alojza Tomaševića početkom prosinca 2017., kad se u Županijskoj skupštini izglasavao proračun. HDZ je u toj skupštini imao uvjerljivu većinu i Tomašević je mogao pasti da je nekim slučajem proračun pao na glasanju - ali nije.

Plagijator Mihanović

Dotaknimo se Vice Mihanovića, donedavnog predsjednika splitskog HDZ-a i kandidata na izborima za gradonačelnika Splita 2021. godine.

>>Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Pad Vice Mihanovića započeo je Indexovim otkrićem da je dotični plagirao doktorat na osječkom Ekonomskom fakultetu.

Index je polovinom ožujka 2021. objavio tekst o njegovoj disertaciji u kojem smo dokazali da je u većem broju preuzimao tuđe rečenice i cijele pasuse, bez oznake citata i navođenja izvora što se, prema Uputama za pisanje seminarskih, završnih, diplomskih radova i doktorske disertacije donesenima na Ekonomskom fakultetu u Osijeku četiri godine prije njegovog doktorata, smatra plagiranjem.

Podsjetimo i da ga je Plenković hvalio. Rekao je da je Mihanović "izvanredno rješenje za budućnost grada" iz nekoliko razloga: prema premijerovim riječima, on se "dokazao u privatnom sektoru", uz to je "poznat u Splitu", ali i, kako je Plenković posebno naglasio, "ima zavidnu akademsku karijeru".

Legendarna "teorijska paradigma"

Ovo su neke od rečenica čovjeka sa zavidnom akademskom karijerom.

"Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera."

Ili: "Posljedica je bilo, tzv. što je napuhivanja mjehura cijena imovine te prekomjernog broja naručenih brodova."

Ili: "Unatoč gospodarskoj krizi (2008. - 2009.), glavni brodovlasnici odlučili su ubrzati put gigantskog plovila, što je u posljednjih pet godina izazvalo ogromno ubrzanje."

Ministar koji nije znao preko ceste

U najuži izbor mora ući i Davor Filipović, odnedavni ministar gospodarstva i održivog razvoja. Dragan Filipović je kao mladić igrao košarku i studirao u SAD-u, a za vrijeme kampanje za gradonačelnika Zagreba je Jutarnjem listu ispričao anegdotu iz svog života u Americi. Imao je problem kod prelaska ceste.

>>Novi ministar: Stajao sam na semaforu 20 minuta dok čovjek nije pritisnuo za zeleno

"Kad sam prvi put došao u Ameriku, dobili smo jasnu uputu da se ne smiju kršiti pravila jer se može izgubiti stipendija. Kako je moja stipendija bila 35.000 dolara godišnje, pazio sam na svaki detalj, pa i na prelazak ulice", rekao je Filipović.

"Tako sam jednom 15-20 minuta stajao na semaforu, nigdje nije bilo žive duše, dok se nije pojavio jedan čovjek i pritisnuo ono što mi danas imamo i upalilo se zeleno svjetlo. Međutim, 2002. godine nije bilo takvih semafora kod nas u Zagrebu, a ja sam se striktno držao pravila", rekao je u ožujku prošle godine Filipović, koji je tako htio valjda pokazati kako poštuje red i način.

Filipović idejni prikaz društvene propasti

Filipović je odličan primjer za dokazati kako funkcioniraju Plenković i njegov HDZ. Radi se o bezličnom liku kojemu je karijeru otvorila - loša kampanja za zagrebačkog gradonačelnika.

>>Davor Filipović - od tipa kojem nitko nije znao ime do skupo plaćenog uhljeba

Kako smo pisali, pred lokalne izbore Plenković je javnost uvjeravao da je Filipović "profesor, sportaš, pristojan, te ima i sportsku drskost", no jedino što je zagrebačka javnost vidjela je tip koji ne prestaje izvaljivati gluposti.

Čak je u jednom trenutku zbog dezorganiziranosti njegove kampanje i Filipovićeve nakane da predizborni događaj održi u dvorištu jedne od škola, što je protuzakonito, bila pozvana i policija.

Umjesto da tu bude kraj njegove političke karijere, u HDZ-ovoj Hrvatskoj to je za Filipovića zapravo bilo odskočna daska na nove, izdašno plaćene pozicije. Plenković ga je za vjernost i poslušnost očito nagradio mjestom člana NO-a Ine, a kasnije i pozicijom ministra.

"Banožić najgori učenik u razredu"

Kad smo kod ministara, tu je i prvi čovjek hrvatske obrane Mario Banožić, koji je u srednjoj školi išao na popravne ispite. Banožić je sasvim sigurno išao na popravni u prvom i drugom razredu srednje, a navodno je s istim neuspjehom pohađao i ostala dva razreda.

>>Novi ministar u srednjoj išao na popravne: "Obrazovanje mi nije bilo prioritet"

Naš izvor je, uz to, svjedočio da je Banožić "bio najlošiji učenik u razredu". "Da je otišao na popravni jednom, hajde, dogodilo se, ali on je svake godine išao na popravni", kaže osoba koja tvrdi da dobro poznaje aktualnog ministra iz toga vremena.

Loš uspjeh u školi ne mora govoriti baš ništa o nečijoj inteligenciji ni o ostalim kvalitetama i sposobnostima. No kada se čovjek nakon toga odluči za političku karijeru, pa se učlani u vladajuću stranku i preko nje dogura do ministarskog mjesta u vladi koja rado ističe značaj školovanja, e onda je to vijest.

Kažimo još da se ispostavilo da je Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 kvadrata u samom centru Zagreba, ali i da prima naknadu za odvojeni život te da su mu zaposlenice državne firme kupovale jastučiće za stan.

Nadalje, znano je da je Banožić vojnim avionima letio na sastanke, ali i kako je svećenicima omogućio prijevoz ratnim brodom. Pamtimo i kako se svađao s predsjednikom Milanovićem, ali i pozirao pokraj kobasica.

Nekretnine Lovre Kuščevića

Dotaknimo se i onih HDZ-ovaca vulgaris koje se sumnjiči da su se ogriješili o zakon.

Jedan od njih je Lovro Kuščević, bivši ministar u vladi Andreja Plenkovića i bivši politički tajnik HDZ-a te višestruki uskočki osumnjičenik. U srpnju 2019. godine, pritisnut aferama, Kuščević je premijeru Andreju Plenkoviću podnio ostavku, a ovaj ju je prihvatio. 

Afera koja će dovesti do njegove smjene počela je objavom Indexovog teksta 17. svibnja te godine. Otkrili smo tada tajnu oazu u bračkoj uvali Griška u kojoj, kako smo doznali, ministar voli uživati. 

>>Ovo je skrivena oaza u kojoj uživa Kuščević. Pitali smo ga tko je vlasnik

Nakon tog teksta afere su počele pljuštati jedna za drugom. Portal Telegram otkrio je da ministar uprave kuću nije upisao u katastar, a potom je uslijedio cijeli niz novih afera s Lovrom Kuščevićem u središtu.

Tako je Index, između ostalog, istražujući Kuščevića otkrio da je četiri parcele, koje će se kasnije pokazati vrlo vrijednima, dobio istoga dana, 13. studenoga 2003. godine, i to dvjema identičnim presudama Ivane Domić, bivše predsjednice supetarskog suda protiv koje se godinama vodi sudski postupak baš zbog sličnih spornih presuda donesenih između 1995. i 2004. godine.

Evo što je Plenković govorio o Josipi Rimac

Josipa Rimac je osumnjičena u aferi Vjetroelektrane. Nekadašnju gradonačelnicu Knina i državnu tajnicu Ministarstva uprave sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanja mita i davanja mita za trgovanje utjecajem te primanja mita.

U pitanju je gradnja vjetroelektrana kod Knina koja se planirala u doba kada je Rimac bila na čelu Knina.

A evo kako je Plenković govorio o Josipi Rimac prije uhićenja.

>>Što je Plenković govorio o Josipi Rimac prije nego što je uhićena zbog korupcije?

"Uvijek mi je drago doći u Knin, a jedan od razloga za to svakako je i Josipa Rimac. Zadnji put sam ovdje bio pred parlamentarne izbore, a HDZ je u Kninu na njima osvojio 58 posto glasova birača.

Naša stranka u Kninu, cijeloj Šibensko-kninskoj županiji i IX. izbornoj jedinici najjača je politička opcija i to mi u vladi znamo prepoznati", rekao je Plenković na proslavi i istaknuo kako vjeruje da će i na lokalnim izborima, zahvaljujući kvalitetnim ljudima, stranka opet biti najjača.

Branio je i Žalac

Bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac je uhićena u aferi Softver zbog izrade programa teškog oko 16.24 milijuna kuna, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vrijeme dok mu je ona bila na čelu bila dodijelilo tvrtki Ampelos.

Ta afera se ne povezuje s Plenkovićem, kao što se ne povezuje nijedna druga, ali ovdje je Plenković Gabrijelu Žalac branio iznimno iritantno.

"Gabrijela Žalac je, dok nije postala ministrica, bila godinama ekspert, stručnjak i to dokazani za europske fondove na različitim instancama u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Moram priznati da nigdje drugdje nisam vidio nekoga tko je imao takvo znanje i entuzijazam, kvalitetu u pogledu poznavanja onoga što se zovu europski fondovi. Mislim da je bila sjajna", rekao je.

"Žalac je napravila u mandatu ogromne iskorake u apsorpciji sredstava", dodao je.

Protiv četvorice USKOK podigao optužnicu

Što se tiče ostalih ministara, spomenimo kvartet protiv kojeg je nedavno USKOK podigao optužnicu. Oni su Darko Horvat, Tomislav Tolušić, Josip Aladrović I Boris Milošević, koji je zapravo izbor Milorada Pupovca, ali bio je dio Plenkovićeve vlade, što znači i da je njegovo imenovanje premijerova odgovornost.

>>USKOK-ovi optuženici na čelu s tri HDZ-ova ministra gledaju u do 100 godina zatvora

Horvata USKOK sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta zajedno s pomoćnicom Mandac na poticanje suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2.6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Iz Horvatovog je slučaja proizašla i istraga protiv bivšeg ministra Aladrovića, kojega USKOK tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Prijete im visoke zatvorske kazne

Optužnica USKOK-a ne precizira tko je za što konkretno optužen. No bivši SDSS-ov potpredsjednik vlade Boris Milošević u srpnju je iznosio obranu u kojoj je zanijekao poticanje na nezakonitu dodjelu državnih poticaja, iz čega se da zaključiti kako njega i sada terete za poticanje na kazneno djelo.

Poticanje se kažnjava kao da ga je osoba sama počinila, u slučaju zloupotrebe položaja i ovlasti sa značajnom materijalnom štetom, a kazna iznosi od jedne do 12 godina zatvora.

Za Tomislava Tolušića se, pak, da iščitati da ga čeka težak proces. Izgleda da je on uz Horvata tražio da se, neovisno o ispunjavanju uvjeta Programa i ostvarenim bodovima, bespovratna sredstva dodijele gospodarskim subjektima za koje su spomenuti bili zainteresirani.

U optužnici ga se spominje više puta i svakako je pri vrhu liste optuženika. Ako se dokaže da je jedan od glavnih aktera, mogao bi dobiti i do 12 godina zatvora, plus dodatnih pet ako ga se optuži i osudi za trgovinu utjecajem.

Pročitajte više