Ovo su ljudi koji su glasali protiv besplatnog trajekta za djecu s invaliditetom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

JUČER se na sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku glasalo o prijedlogu oporbenih zastupnika za promjenu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

Konkretan prijedlog saborskog zastupnika SDP-a Arsena Bauka, o kojem se odlučivalo na Odboru, zastupnici vladajuće većine formalno su odbili.

Bauk: Rezultat je bio 6:6

Nakon sjednice se na svojem Facebooku oglasio Bauk.

“Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora ostao je podijeljen oko prijedloga zakona koji sam podnio još u studenom prošle godine da se djeci s teškoćama u razvoju, njihovim pratiteljima i vozilima u njihovoj pratnji omogućio besplatan prijevoz trajektom. Nažalost, apel koji su uputili roditelji djece, te peticija koju su potpisale i mnoge javne osobe nisu bili dovoljni da HDZ i HNS zakon barem puste u drugo čitanje. Rezultat je bio 6-6. Za prijedlog su glasali SDP (3), MOST (1), nezavisni zastupnik Siniša Varga i zastupnik iz parlamentarne većine Kazimir Varda (iz kluba Stranke rada i solidarnosti). Protiv je bilo 5 zastupnika HDZ-a i 1 HNS. S obzirom na to da ni za jedan prijedlog zaključka nije bilo dovoljno glasova, nadam se da će odbor na sljedećoj sjednici ponovo glasati”, rekao je.

Brački pupoljci: Zgroženi smo

Nedugo potom oglasili su se i iz udruge Brački pupoljci koja predstavlja djecu s poteškoćama u razvoju. 

Poručili su kako su zgroženi i ogorčeni glasanjem Odbora i otkrili su i kako se glasalo.

“Svi članovi Odbora iz vladajuće koalicije HDZ-HNS redom su bili protiv donošenja izmjena Zakona kojim bi se osigurao besplatan trajektni prijevoz za svu otočku djecu s teškoćama u razvoju i to: Ivan Čelić (HDZ), Željka Josić (HDZ), Ivan Kirin (HDZ), Vlatko Kopić (HDZ), Ljubica Lukačić (HDZ) i Bernarda Topolko (HNS). 

S druge strane, inicijativu „Bračkih pupoljaka“ za izmjenu zakona podržali su: Ines Strenja (Most), Marija Alfirer (SDP), Romana Jerković (SDP), Željko Jovanović (SDP), Kažimir Varda (Bandić Milan 365) te Siniša Varga (nezavisni zastupnik). Na današnjoj sjednici i glasovanju nije prisustvovao Marko Sladoljev (Most)”, otkrili su.

Ovo su zastupnici koji su glasali protiv:

Ivan Čelić

Željka Josić

Ivan Kirin

Vlatko Kopić

Bernarda Topolko

Ljubica Lukačić

Oglasio se Ćelić

Zastupnici HDZ-a izjavili su danas novinarima u saboru da SDP "jeftino politizira na osjetljivoj temi" poput besplatnog trajektnog prijevoza za djecu s teškoćama u razvoju, dodavši kako je HDZ za cjelovito zakonsko rješenje besplatnog prijevoza za djecu s teškoćama u razvoju i za osobe s invaliditetom.

"Riječ je o jeftinom politikantstvu o ovako osjetljivoj temi. Instrumentalizira se najranjivija skupina našeg društva“, rekao je novinarima HDZ-ov Ivan Ćelić, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo, koji ističe da su zastupnici HDZ-a za besplatni prijevoz osoba s invaliditetom.

"Bauk je bio ministar uprave, a udruga Brački pupoljci već deset godina se bori pa ga pitam - što je radio četiri godine kao ministar uprave i zašto nije pokrenuo proceduru da se ovaj problem riješi“, dodao je.

U izjavi novinarima potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo Čelić pojasnio je kako SDP-ov prijedlog nisu podržali jer je manjkav i neprovediv, a mišljenje HDZ-a je da treba donijeti cjelovito rješenje.

Lukačić isto pojašnjavala sve o zakonu 

Izvijestio je da je razgovarao s ministrom prometa Olegom Butkovićem i da je cjeloviti zakon gotov, a tijekom ljeta treba proći savjetovanje pa će krenuti u proceduru. 

"Od predsjednika vlade tražit ćemo hitni postupak, da se objedini prvo i drugo čitanje, kako bi se čim prije na cjeloviti način riješilo pitanje besplatnog prijevoza za djecu s teškoćama u razvoju i za osobe s invaliditetom“, najavio je Ćelić.

I Ljubica Lukačić iz HDZ-a kaže da joj je žao što se osobe s invaliditetom koriste za politikantstvo, istaknuvši da svi oni na razini Hrvatske trebaju imati ista prava. 

Ne može se dopustiti pravo prijevoza na kopno onima koji žive samo na otocima. Tijekom cijele godine mnoge osobe s invaliditetom odlaze na liječenje i rehabilitaciju. Nitko mi ne može reći da i one ne bi trebale imati pravo na besplatan prijevoz, zaključila je Lukačić.

Ministarstvo: Sva otočka djeca s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom imat će pravo na besplatan prijevoz

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u četvrtak navečer su priopćili kako su izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu u tijeku i sva otočka djeca s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom imat će pravo na besplatan prijevoz, a zakon će biti donesen do kraja ove godine.

U priopćenju se referiraju na, kako kažu, niz netočnih izjava nakon sjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku ranije u četvrtak, na kojoj se glasalo o prijedlogu oporbenih zastupnika za promjenu tog zakona, te poručuju kako prijedlog nije izglasan jer je taj Zakon u fazi izmjene.

Naime, naveli su iz Ministarstva, zakon je već u postupku izmjena koje će na detaljniji i bolji način odrediti kategorije osoba s pravom na besplatni prijevoz, a  hvalevrijedna inicijativa i prijedlozi udruge Brački pupoljci uvaženi su na Stručnom povjerenstvu za izradu Nacrta prijedloga zakona.

Pročitajte više