Ovo su sankcije koje je EU uvela Rusiji: "Najoštrije su u povijesti"

Screenshot: Twitter

ČELNICI EU-a dogovorili su se o sankcijama Moskvi koje ciljaju na 70 posto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne tvrtke, izjavila je predsjednica Komisije EU Ursula von der Leyen. Kaže da se radi o povijesnim sankcijama.

"Prvo, ovaj paket uključuje financijske sankcije usmjerene na 70% ruskog bankarskog tržišta i ključne državne tvrtke.

Drugo, ciljamo na energetski sektor, ključno gospodarsko područje koje posebno koristi ruskoj državi. Naša zabrana izvoza pogodit će naftni sektor tako što će Rusiji onemogućiti nadogradnju svojih rafinerija.

Treće: zabranjujemo prodaju zrakoplova i opreme ruskim zračnim prijevoznicima.

Četvrto, ograničavamo pristup Rusiji ključnoj tehnologiji, kao što su poluvodiči. I konačno - vize. Diplomati i poslovni ljudi više neće imati povlašten pristup Europskoj uniji. Također ciljamo na ruske elite ograničavanjem njihovih depozita kako više ne bi mogli skrivati svoj novac u Europi", objavila je.

SAD uveo sankcije

Podsjetimo, američka vlada nametnula je nešto ranije sankcije i najvećoj ruskoj banci Sberbanki, objavilo je američko ministarstvo financija. Američke institucije moraju zatvoriti svoje račune u Sberbanki u roku od 30 dana. 

Sberbanka, u većinskom državnom vlasništvu najveći je kreditor ruske ekonomije i banka s najviše štednih uloga. Američki predsjednik Joe Biden ranije je objavio mjere protiv druge najveće ruske banke VTB-a. Sjedinjene Države nametnule su sankcije i Bjerlorusiji, koja je upletena u invaziju na Ukrajinu. 

Pročitajte više