Ovo Titovo smeće je rupa bez dna. Pojavili su se novi veliki troškovi

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

GODINE 2019. objavljeno je da će Rijeka ulupati desetke milijuna kuna u obnovu Titovog broda Galeb. Galeb je olupina broda napravljenog 1938. godine. Ni po čemu poseban brod u nautičkom smislu, izvorno napravljen za prijevoz banana, u Jugoslaviji je postao Titova jahta. Raspadom Jugoslavije raspao se i Galeb.

Tako je hrđa desetljećima uništavala brod koji je po brojnim parametrima odavno spreman za rezalište. No, Rijeka je 2019. godine od njega odlučila napraviti muzej, a uz muzej ponuditi i komercijalni sadržaj u smislu ugostiteljskih objekata te smještaja.

Ugovor za obnovu broda, koji će biti pretvoren u muzej, potpisan je krajem studenog 2019. s tvrtkom Dalmont iz Kraljevice, a ukupna cijena radova, objavljeno je tada, iznosit će 46.9 milijuna kuna, bez PDV-a. S PDV-om taj se iznos penjao na 59 milijuna kuna.

Sve je trebalo biti gotovo davne 2021. godine, i to u siječnju. Naravno, obnova nije ni blizu kraja. S vremenom su se pojavljivali novi problemi i troškovi, što je generiralo nova kašnjenja.

Sad je sve opet dodatno poskupjelo. Grad Rijeka objavio je obavijest o izmjeni ugovora za obnovu bivšeg Titova broda koja traje već petu godinu, prema kojem su nađeni novi nepredviđeni radovi, koji dodatno poskupljuju i odužuju cijeli posao, piše Novi list.

Ukupna vrijednost novih radova iznosi 164.571,59 eura bez PDV-a, čime se ukupna vrijednost radova penje na 7.263.680,71 euro bez PDV-a, piše Novi list. Dakle, da se vratimo na kune, troškovi su se popeli na gotovo 55 milijuna kuna. Zamišljeno je, podsjetimo, bilo da sve košta 46.9 milijuna kuna. Oba iznosa su bez PDV-a.

Rok se produljuje do sredine ožujka

Rok izvođenja radova produljuje se do 15. ožujka 2024. godine, a rok za izvršenje svih ugovornih obveza, odnosno predaju broda Gradu Rijeci, do 15. srpnja 2024. godine.

Podsjetimo, riječ je o projektu prenamjene Galeba u brod-muzej, s pratećim ugostiteljsko-smještajnim sadržajem. U ovom drugom, ugostiteljskom dijelu, projekt je također naišao na poprilične probleme.

Dosadašnji pokušaji da se dobije zakupac za komercijalni dio broda Galeb pokazali su se dosta jalovim. Gradska je namjera bila novi natječaj objaviti do kraja 2023. godine, ali to se još nije dogodilo.

Od trenutka kad se provede taj postupak i odabere budući zakupac, prema nekim procjenama, trebat će minimalno još barem četiri do pet mjeseci da se tih tisuću kvadrata prostora, namijenjenih ugostiteljsko-smještajnom sadržaju na brodu, uredi i privede svrsi.

Zasad se nije pronašao zakupac zainteresiran uhvatiti se tog posla, na brodu zaštićenom kao kulturno dobro Republike Hrvatske, premda su iz Grada slali optimistične najave uoči i tijekom raspisa prošlogodišnjeg propalog natječaja.

Pročitajte više