"Ovo ubrzava postupak": Evo kako Mađarska sudi izbjeglicama

Ilustracija: Hina

SUD U GRADU Szeged na jugu Mađarske je zamrznuo druge postupke i isključivo se bavi ubrzanim donošenjem odluka o kažnjavanju migranata koji nezakonito prelaze ogradu s bodljikavom žicom na granici sa Srbijom.

U deset dana nakon 15. rujna, kad je na snagu stupio nov i strog zakon, sud je donio odluku u 176 slučajeva, osuđujući migrante iz Sirije, Afganistana i Iraka na protjerivanje iz Mađarske. Nitko nije oslobođen optužbi, a podnijeto je samo 10 žalbi.

Abdul iz Afganistana je uhvaćen s još dvojicom muškaraca dok se penjao preko ograde 21. rujna, sva trojica su protjerana na godinu dana.

"Mi ne želimo ići u Srbiju, ali presuda kaže, ne, vi morate ići u Srbiju," rekao je Abdul za Reuters dok je čekao da ga policija odveze nakon brzog postupka. Poput drugih osuđenih na protjerivanje, Abdul će biti u pritvoru policijskog kampa 72 sata, što se može produžiti do 60 dana "ukoliko ne postoje uvjeti za protjerivanje".

Munjeviti postupak

Ročište za Abdula je zakazano za 15 sati 23. rujna, ali je sudac odlučio riješiti sva tri slučaja odjednom u 13 sati jer su muškarci uhvaćeni zajedno u istom kaznenom djelu, govore isti jezik i imaju istog odvjetnika.

"To ubrzava postupak," rekao je sudac Csaba Juhasz ispred kojeg su stala trojica muškaraca; Abdul, Mummand i Said dok je tužitelj brzo čitao optužnicu. Potom je pročitana pisana izjava priznanja nakon čega su dvojica optuženih rekla da su znali da čine kazneno djelo prelaskom preko ograde i da zbog toga žale.

Jedino je 22-godišnji Said putem prevoditelja dodao da ga je taksist odvezao do granice i da nije znao za zabranu jer je na isti način prije njega u Mađarsku ušlo na tisuće ljudi. Sudac je nakon toga pročitao izvješća dvojice policajaca, nakon čega je tužiteljica Szilvia Kiss-Szabo zaključila: "Može se reći, bez sumnje, da su optuženi počinili zločin". 

Javni pravobranitelj je potom citirao ženevske konvencije uz argument da se Srbija ne može smatrati sigurnim mjestom za izbjeglice i da su sva trojica počinila "zločin iz nužde" zbog čega bi trebali biti oslobođeni.

Suđenje zaključeno za oko sat vremena

Sudac je rekao da bez obzira na državljanstvo i školovanje "svi odrasli muškarci" trebaju znati da je prelazak ograde kršenje pravila. "Također, na teritoriju Mađarske (...) ako se susjed susjedu popne preko ograde na način na koji to nije dopušteno on čini zločin ili u najmanju ruku prekršaj," rekao je i odbacio navode obrane.

"Mi prihvaćamo i razumijemo da su oni pokušali ostati u Europi, ali to se može postići na brojne druge načine. U njihovom slučaju oni su to pokušali postići zločinom... zbog čega vjerujemo da je protjerivanje na godinu dana definitivno proporcionalno i neophodno da bi se ostvario cilj kaznenih mjera."

Sud se prije odluke povukao na desetak minuta, a suđenje je završilo u roku od oko sat vremena, navodi Reuters.

Pročitajte više