Ovogodišnji Međunarodni festival malih scena u Rijeci s deset predstava

Na Jedanaestom međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci od 3. do 10. svibnja bit će izvedeno 10 predstava, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Ovogodišnji izbornik Hrvoje Ivanković kazao je da "nije želio festival čvrsta koncepta", nego da mu je okosnica odabira predstava bila 15. obljetnica rušenja Berlinskog zida. Nakon toga, kazao je, pojavio se niz kazališnih umjetnika iz istočne Europe čiji je utjecaj na europski suvremeni kazališni život vrlo velik, koje je pak kanio okupiti u Rijeci kao mjestu na rubu tog istočnoeuropskog prostora.

Umjetnički ravnatelj i utemeljitelj festivala Nenad Šegvić upozorio je da Ministarstvo kulture još nije potvrdilo koliko će novca izdvojiti za festival, rekavši da to bitno otežava organizaciju. Kazao je da je Primorsko-goranska županija dodijelila 120.000 kuna, grad Rijeka 400.000 kuna te da bi to s 250.000 kuna, koliko je Ministarstvo izdvojilo prošle godine, dostajalo za zatvaranje financijske konstrukcije.

Na festivalu će sudjelovati redatelj Boiko Bogdanov iz Bugarske s predstavom "Gledaloto ili vječna balkanska krčma", Bela Pinter iz Madžarske s "Bolnica Bakony", Gregorz Jarzyna iz Poljske s "Riskiraj do kraja", Jurij Ljubimov iz Rusije s "Marat i Marquise de Sade", Tomi Janežič s "Baltimorskim valcerom" i Samo M. Strelec s "Debeli muškarci u suknjicama", obojica iz Slovenije, Dejan Mijač iz SiCG s "Amerika, drugi dio", Saša Anočić s "To samo Bog zna" i Rene Medvešek s "Naš grad", obojica iz Hrvatske, te slovenski redatelj Rene Maurin s predstavom riječkog HKD Teatra "Iza zatvorenih vrata".

U žiriju će biti Helena Buljan, Željka Turčinović, Meta Hočevar, Larry Zappia i Aljoša Vučković.

(Hina) xdsil ymć

Pročitajte više