Ovogodišnji PIF posvećen mađarskom kazalištu lutaka

MEĐUNARODNI festival kazališta lutaka (PIF), koji će se održati od 29. kolovoza do 5. rujna u Zagrebu, ove je godine posvećen mađarskom kazalištu lutaka.

Na ovogodišnjem, 36. PIF-u, najstarijem međunarodnom zagrebačkom kazališnom festivalu sudjeluje 22 kazališta iz 11 zemalja, rekla je umjetnička voditeljica PIF-a Livija Kroflin.

Iz Mađarske, kojoj je posvećena posebna tematska cjelina Festivala, dolaze četiri kazališne skupine, najavila je Kroflin, dodavši kako će u sklopu te teme otvoriti izložba mađarskih lutaka te održati razgovor o mađarskom lutkarstvu.

Festival 29. kolovoza u Teatru ITD otvara španjolska predstava "Životinje" kazališne skupine "El Retablo" iz Madrida, koja će 5. rujna, nakon dodjele nagrada, festival i zatvoriti.

Predstave će se održavati još u "Komediji", "Tvornici", "Žar ptici", na Trgu bana Jelačića te kod Kule Lotrščak.

Festivalske nagrade dodijelit će međunarodni žiri (Grand Prix "Milan Čečuk", nagrade za pojedinačna ostvarenja i nagradu "Tibor Sekelj" za predstavu s najhumanijom porukom) te dječji žiri.

Na Festivalu sudjeluju skupine iz Bugarske, Hrvatske, Italije, Izraela, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovenije, Španjolske i Velike Britanije.

U sklopu PIF-a bit će najavljen Kongres UNIMA-e, svjetske udruge lutkara, koji će se održati u lipnju 2004. u Rijeci.

Pročitajte više