Oxford dobio donaciju od 188 milijuna dolara za umjetnu inteligenciju

Foto: EPA

MILIJARDER Stephen Schwarzman, osnivač investicijske tvrtke Blackstone(BX), dao je Oxfordu najveću pojedinačnu donaciju u posljednjih sto godina, i to za istraživanje etike umjetne inteligencije, javlja CNN.

Donacija za otvaranje Centra za humanistiku Stephen A. Schwarzman

S donacijom od 188 milijuna dolara na ovom prestižnom britanskom sveučilištu osnovat će institut koji će nositi Schwarzmanovo ime.

Centar za humanistiku Stephen A. Schwarzman objedinit će sve humanističke studijske programe na Oxfordu - engleski jezik, povijest, lingvistiku, filozofiju, teologiju i religiju. A u okviru Centra djelovat će i novi Institut za etiku umjetne inteligencije koji će se fokusirati na proučavanje etičkih implikacija umjetne inteligencije i drugih novih tehnologija. Pretpostavlja se da će biti otvoren do 2024.

Milijarder koji donira za razvoj znanosti

Schwarzman koji je prema Bloombergovom indeksu milijardera na 82. mjestu u svijetu, prilikom objave o donaciji rekao je da je Oxford skoro tisuću godina predvodnik humanističke misli na Zapadu.

Ovaj 72-godišnjak dosad je već donirao milijune dolara sveučilištima diljem svijeta, uključujući i 150 milijuna dolara 2015. godine Yaleu, na kojem je i sam studirao.

Ovo nije prvi put da Schwarzman daje donacije za proučavanje umjetne inteligencije. Prošle godine donirao je 350 milijuna dolara Massachusetts Institute of Technologyju za osnivanje MIT Schwarzman College of Computing kojem je cilj proučavanje prilika i izazova koji dolaze s razvojem umjetne inteligencije i etičkih implikacija koje povlače.

U odnosu na američka sveučilišta, Oxford dobiva znatno niže donacije

Inače, Oxford dobiva puno manje donacija nego neka prestižna američka sveučilišta. Primjerice, dok je britansko sveučilište prošle godine dobilo 7,7 milijardi dolara, ona američka imala su puno veću novčanu podršku - Harvard 39,2 milijarde dolara, Yale 29,4 milijarde, Stanford 26,5 milijardi i MIT 16,4 milijarde dolara.

Elon Musk: Zbog umjetne inteligencije, moglo bi doći do novog svjetskog rata

Ubrzan razvoj umjetne inteligencije doveo je do potrebe za proučavanje utjecaja koji ona ima na društvo, a znanstvenici upozoravaju na moguće zloupotrebe do kojih bi moglo doći. Tako je i izvršni direktor Tesle Elon Musk upozorio 2017. godine da bi nadmetanje među državama oko nadmoći na polju umjetne inteligencije moglo dovesti do novog svjetskog rata.

A Tim Berners-Lee, izumitelj World Wide Weba, podržao je Schwarzmanovu donaciju Oxfordu.

"Suštinski je važno da filozofija i etika surađuju s onim disciplinama koje se bave razvojem i upotrebom umjetne inteligencije. Ako umjetna inteligencija pridonosi razvoju čovječanstva, moramo razumjeti koje etičke i moralne implikacije ima”, rekao je.

Pročitajte više