Oxford na udaru Brexita: Najuglednije englesko sveučilište ostaje bez akademika?

Foto: 123rf

ČELNICI britanskog sveučilišta Oxford istaknuli su kako bi se Engleska trebala obavezati na zaštitu prava državljanina Europske unije nakon Brexita. U suprotnom bi najstarije englesko sveučilište moglo pretrpjeti veliku štetu zbog odlaska akademika, piše Reuters.

Britanski parlament ovaj tjedan glasuje o tome hoće li se unaprijed obavezati zaštititi prava državljana Europske unije prije odluke o aktiviranju Članka 50. Britanska vlada je objavila kako se nada da će pronaći zajednički jezik s EU-om o pravima građanina nakon što se pokrenu pregovori za izlazak iz Unije.

Čelnici 35 fakulteta s Oxforda kazali su kako su im kolege profesori iz EU-a bili uznemireni nakon što je Vlada odbila zaštititi njihov status te da su se počeli pripremati na odlazak.

Moguć veliki gubitak

"Ako izgube pravo na rad ovdje, naše sveučilište bi moglo pretrpjeti veliku štetu, koja bi, zahvaljujući našoj ulozi u istraživanju, mogla odzvanjati cijelim Ujedinjenim Kraljevstvom", izjavili su akademici u pismu novinama Times.

Sveučilište Oxford osnovano je prije 900 godina, a neki od polaznika su i sadašnja premijerka Britanije Theresa May, ministar vanjskih poslova Boris Johnson te britanski ministar financija Philip Hammond.

Prošli mjesec to se sveučilište našlo pod pritiskom nakon što su morali reagirati na tvrdnje o tome da su razmišljali o otvaranju podružnice u Francuskoj nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Pročitajte više