Ozbiljan problem za Kazahstan: Rusija zaustavila rad naftovoda

Foto: EPA

KAZAHSTANSKI predsjednik Kasim Žomart Tokajev rekao je danas svojoj vladi da diverzificira opskrbne rute za naftu, dan nakon što je ruski sud naredio kaspijskom naftovodnom konzorciju da obustavi rad na 30 dana.

Zaustavljanje naftovoda, koji prenosi naftu od golemog polja Tengiz u Kazahstanu preko Rusije do Crnog mora, opteretilo bi naftno tržište upravo u trenutku kada se suočava s jednom od najtežih kriza u opskrbi od arapskog naftnog embarga 1970-ih.

Traži se novi naftovod

Tokajev, koji je nastojao uravnotežiti odnose s Rusijom, Zapadom i Kinom, naručio je studiju o izgradnji naftovoda preko Kaspijskog mora, prethodno predloženog projekta koji bi prenosio kazahstansku naftu u Europu zaobilazeći Rusiju.

Tokajev je rekao da je poboljšanje lučke infrastrukture na Kaspijskom jezeru "strateška zadaća" za kazahstansku vladu, piše na predsjednikovoj internetskoj stranici, prema kojoj nije spomenuo kaspijski naftovodni konzorcij.

Uvelike ovisan o fosilnim gorivima, Kazahstan se oslanja na ruske naftovode za izvoz nafte u Europu.

U srijedu je sud u ruskom gradu Novorosijsku naredio naftovodu CPC, koji upravlja s oko 1 posto svjetske nafte, da obustavi rad, navodeći probleme povezane s izlijevanjem nafte.

Pročitajte više

 

Pročitajte više