OZON BI MOGAO BITI ORUŽJE PROTIV KUKACA KOJI JEDU ŽITARICE

Znanstvenici sa sveučilišta Purdue otkrili su da ozon može ubiti kukce u posudama u kojima su žitarice, a ne oštetiti plod niti izazvati štete za okoliš kakve se povezuju s kemijskim sredstvima.

No taj postupak neće povećati količinu ozona koja se nalazi u smogu, rekli su.

Otkriće bi moglo dovesti do proizvodnje prenosive opreme za stvaranje ozona koju bi mogli unajmljivati proizvođači žitarica i seljaci kako bi uklonili insekte iz svojih spremišta, kazali su znanstvenici.

Takav razvoj situacije mogao bi biti dio pristupa koji štiti okoliš kontrolom kukaca koji proždiru između pet i deset posto ukupne godišnje proizvodnje hrane na svijetu.

Znanstvenici s Purduea od 1994. proučavaju mogućnost korištenja ozona u kontroli insekata.

U studiji objavljenoj u siječanskom broju časopisa Journal of Stored Products Research oni su objavili da su uspješno koristili ozon na riži, kokicama, zobi, soji i kukuruzu.

"Otkrili smo da možemo ozonom proći kroz posudu sa žitaricama, ubiti insekte i da nema štete na zrnu. Sad treba odrediti na koji se način to može komercijalizirati", rekao je profesor poljoprivrede sa sveučilišta Purdue Dirk Maier.

Koautorica studije Linda Mason rekla je da je ozon uspješno ubio sve odrasle insekte koje se hrane raznim žitaricama, ali nije učinkovit na ličinkama koje se razvijaju unutar zrna, jer za razliku od kemijskih sredstava ne prodire dovoljno duboko u zrno da bi ubio mlade kukce.

Ona je rekla da je na zamisao o istraživanju ozona kao potencijalnog insekticida došla slučajno, kad je čula da u ventilacijskim cijevima koje vode do kirurških odjela bolnica, u kojima se ozon koristi za ubijanje bakterija koje se prenose zrakom, nema žohara.

Pročitajte više