Pack i Škrabalo o hrvatskom putu prema EU

VODITELJICA Izaslanstva Europskog parlamenta (EP) za odnose s jugoistočnom Europom Doris Pack i predsjednik saborskog Pododbora za suradnju s EP Ivo Škrabalo objavili su u utorak zajedničku izjavu kojom pozdravljaju i podupiru hrvatsku aplikaciju za članstvo u EU i pozivaju preostale zemlje Unije da ratificiraju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju RH i EU.

"Europski parlament u potpunosti podržava hrvatsku aplikaciju i očekuje da će zemlje koje to još nisu učinile uskoro ratificirati SSP", rekla je Pack nakon sastanka sa Škrabalom.

Izaslanstvo Europskog parlamenta boravi u višednevnom posjetu Hrvatskoj, a posljednja dva dana vođeni su razgovori s članovima saborskog Pododbora za odnose s EP.

U izjavi se nadalje sve hrvatske parlamentarne političke stranke pozivaju na blisku suradnju u ispunjenju uvjeta s kojima je RH suočena na putu prema EU. Također se pozdravlja usvajanje ustavnog zakona o nacionalnim manjinama i zakona o HRT-u, kao i o unapređenje odnosa sa susjedima.

"Hrvatska mora ispuniti kopenhaške kriterije, ostvariti vladavinu prava te omogućiti povratak izbjeglica i imovine", rekla je Pack.

Hrvatska Vlada i parlament se pozivaju na ubrzanje reforme pravosuđa i ohrabruju na suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY).

"Domovinski rat ne smije se dovoditi u pitanje, ali ratni zločini u njemu počinjeni moraju se procesuirati", naglasila je Pack.

Doris Pack i europsko izaslanstvo time su završili boravak u Hrvatskoj.

Pročitajte više