Pad dionica na Wall Streetu nakon sjajnog mjeseca

Foto: EPA

NA WALL STREETU su u ponedjeljak burzovni indeksi pali jer su ulagači posljednjeg dana studenoga odlučili povući dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena dionica u proteklih mjesec dana.

Dow Jones oslabio je 271 bod ili 0,91 posto, na 29.638 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,46 posto, na 3.621 bod, a Nasdaq indeks 0,06 posto, na 12.198 bodova.

Posljednjeg dana studenoga ulagači su se odlučili na dobitonosnu prodaju, s obzirom na to da su u proteklom mjesecu cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući vijestima o razvoju cjepiva protiv koronavirusa.

S&P 500 u studenom je porastao 10,8 posto, Dow Jones 11,9, a Nasdaq indeks 11,8 posto, pa se kreću oko najviših razina u povijesti.

Rekordnu razinu dosegnuo je i MSCI indeks svih svjetskih burzi, nakon što je u studenom porastao oko 13 posto.

Snažno su u tom mjesecu porasle i cijene dionica na europskim burzama, premda su mnoge države uvele stroge restriktivne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, što će usporiti oporavak gospodarstava.

Tako je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica skočio gotovo 14 posto, što je njegov najveći mjesečni dobitak u povijesti.

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u energetskom, što je posljedica pada cijena nafte.

Najveći dobitnici energetski, industrijski i financijski sektor

Taj je sektor, zajedno s industrijskim i financijskim, bio najveći dobitnik u studenom jer ulagači vjeruju da će se ti sektori, koji su za koronakrize bili pod najvećim pritiskom, s razvojem cjepiva i normalizacijom gospodarske aktivnosti brzo oporaviti.

"Kada sprintate i ostanete bez dana, morate usporiti i uhvatiti dah", kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA.

Ministar zdravstva SAD-a Alex Azar kazao je jučer da bi prva dva cjepiva protiv koronavirusa u SAD-u mogla biti dostupna do Božića. Cijena dionice Moderne, koja je razvila jedno od cjepiva, skočila je 20 posto.

Snažno je jučer porasla, više od 7 posto, i cijena dionice analitičke kuće IHS Markit jer je kompanija S&P Global ponudila za kupnju te tvrtke 44 milijarde dolara, što bi bilo najveće korporativno preuzimanje u ovoj godini.

S druge strane, oštro su pale cijene dionica trgovačkih lanaca Macy'sa i Kohl'sa jer kupci nisu za Crni petak pohrlili u trgovačke centre kao proteklih godina, s obzirom na to da je zbog širenja koronavirusa splasnuo entuzijazam i jer su se mnogi preusmjerili na online 'shopping'.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,59 posto, na 6.266 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,33 posto, na 13.291 bod, a pariški CAC 1,42 posto, na 5.518 bodova.

Pročitajte više