Pada potpora Bushu dok raste broj žrtava u Iraku

POTPORA Amerikanaca predsjedniku Georgeu W. Bushu jako je opala, dok raste broj onih koji misle da je broj američkih žrtava u Iraku neprihvatljiv, pokazalo je u subotu istraživanje javnoga mišljenja ABCWashington Post.

Ukupno odobravanje posla koji obavlja predsjednik Bush opalo je za devet posto u proteklih 18 dana pa je sada na razini od 59 posto. Opadanje potpore predsjedniku izraz je opadanja povjerenja u način na koji Bushova administracija sređuje stanje u Iraku, a to povjerenje iskazalo je 58 posto ispitanika.

Više od polovice ispitanika, 52 posto, drži kako je broj američkih žrtava u Iraku neprihvatljiv, što je za osam posto više nego prije tri tjedna. To je po prvi put da većina Amerikanaca u ovom istraživanju kaže da tako osjeća. Ipak, 26 posto tvrdi da je broj žrtava manji nego što su očekivali.

Potpora američkoj nazočnosti u Iraku i dalje je vrlo visoka. Istraživanje je pokazalo da 74 posto Amerikanaca misli da SAD treba zadržati vojsku u Iraku i ako bi to značilo još žrtava.

Amerikanci i dalje u većini od 57 posto podupiru rat u Iraku. Potpora je ipak opala za sedam posto u odnosu na posljednje istraživanje ABC-Washington Post, provedeno krajem lipnja.

Najnovije istraživanje ABC-Post provedeno je u srijedu i četvrtak na 1.006 odraslih Amerikanaca.

(Hina) sl br

Pročitajte više