Paddy Ashdown: BiH je pred raspadom

BIVŠI visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown smatra da je BiH pred raspadom kojeg može spriječiti samo Europska unija.

Ashdown ističe kako je, dok je Radovan Karadžić na putu za Haag, podjela Bosne i Hercegovine o kojoj je ovaj ratni zločinac sanjao bliža nego ikada jer Republika Srpska uspostavlja paralelne institucije sa državom i putem njih radi na odvajanju od BiH.

Paddy Ashdown uvjeren je kako premijer RS Milorad Dodik predstavlja jedan od većih problema u regiji jer on svojim djelovanjem "agresivno poništava desetljeće reformi" i koristi autonomiju koju mu je Daytonski sporazum omogućio kako bi razorio upravo onu Bosnu koju Dayton predviđa. "Bruxelles mora ustrajati na ustavnim reformama koje će Bosnu učiniti djelotvornijom i suprotstaviti se korupciji", tvrdi Ashdown i objašnjava kako samo uključenje BiH u europske integracije može spriječiti raspad. Europska unija također mora poručiti Srbiji da će jedan od važnijih uvjeta za priključenje biti potpora državi BiH, ističe Ashdown.

J.C.
Foto: AFP

Pročitajte više