"Padobranci" na Otočkoj turneji

NAKON nedavnih iznimnih nastupa na festivalima Heidelberger Stückemarkt u Heidlbergu i Biennales of Children and Youth Theatre u Pečuhu i Kaposvaru, predstava "Padobranci ili o umjetnosti padanja" iduća tri tjedna gostovat će u Sjevernoj Irskoj, Škotskoj i Engleskoj, gdje će se izvesti ukupno 24 predstave.

Larisa Lipovac i Damir Klemenić nastupat će od 23. do 25. svibnja na Belfast Children`s Festivalu u Belfastu, zatim od 27. do 30. svibnja u Edinburghu, na festivalu Bank of Scotland Imaginate Festival, a od 1. do 7. lipnja obići će engleske pokrajine Cheshire, Shropshire i Somerset.

Belfast Children`s Festival organizira umjetnička zaklada za djecu Young at Art, koja se zalaže za kreativnost djece raznih uzrasta, a festival se ubraja u festivale ASSITEJ Internationala. Padobranci će uveličati program festivala koji se sastoji od niza događanja za djecu, od predstava, do umjetničkih radionica, pričanja priča, glazbe, filma, itd. Uz hrvatsku predstavu, kazališni program čine i nastupi kazališta iz Njemačke, Danske, Egipta i Irske.

Bank of Scotland naziv je festivala koji u Edinburghu organizira umjetnička organizacija Imaginate, čiji je cilj predstaviti djeci i mladima vrhunska ostvarenja iz različitih područja umjetnosti te potaknuti djecu i mlade na kreativnost i bavljenje umjetnošću. Uz domaća kazališta, nastupit će i kazališta iz Kanade, Austrije, Hrvatske, Engleske, Italije, Irske, Danske i Belgije.

Padobranci će u engleskim pokrajinama Cheshire, Shropshire i Somerset nastupiti u sklopu International early Years festival Kinder Gardens, te će obići mnoga mala mjesta i predstaviti engleskoj djeci originalan hrvatski rad. Naši umjetnici nastupit će svaki dan u drugom mjestu te će u tjedan dana proputovati gradovima Chester, Knutsford, Ellesmere Port, Ludlow, Shrewsbury, Leominster, Ledbury, Minehead, Dulverton i Stoke St Gregory.

Poziv za Otočku turneju došao je nakon sjajnog nastupa Larise i Damira na festivalu u Japanu prošle godine, a za nastupe Male scene u Irskoj i Škotskoj vlada veliko zanimanje javnosti te su dogovoreni brojni intervjui na TV i radio postajama u Belfastu i Edinburghu.

Listu međunarodnih festivala ove će sezone Padobranci zaključiti nastupima u Norveškoj krajem lipnja. Padobranci se tako ponovno potvrđuju kao najuspješnija hrvatska predstava na međunarodnim pozornicama. Međunarodna gostovanja Male scene podupiru Ministarstvo kulture te Gradski ured za kulturu.

Pročitajte više