Pag ostao bez vode, 60.000 turista napušta otok

NAKON što su u posljednja četiri dana mjesta na otoku Pagu počela jedno za drugim ostajati bez vode, nestašica je, kako je objavljeno u Dnevniku HTV-a, kulminirala time da je bez vode ostao cijeli otok.

Nestašica je Pag pogodila u najgore vrijeme, budući je turistička sezona u punom jeku. Mještani se snalaze kako znaju, pa tako u WC-ima najčešće koriste morsku vodu. Turisti se po izlasku iz mora nemaju gdje otuširati, budući ni tuševi na plažama ne rade.

Na Pagu se trenutno nalazi 60.000 turista od kojih se mnogi mahom već pakiraju i odlaze s otoka. No, nestašica vode u najvećoj je mjeri, razumljivo, pogodila 10.000 mještana, pogotovo one kojima životni prihodi ovise o uspješnosti turističke sezone.

Osim što bi iznajmljivačima apartmana cijela planirana zarada mogla biti bačena u vodu, mještani također upozoravaju i na to da bi ista u trenutno dupkom punom Pagu, mogla izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme, pogotovo kada su trbušna oboljenja u pitanju.

Kako izvještava HTV, spremnik vode u općini Kolan na otoku Pagu gotovo je u potpunosti prazna, a voda se na otok cisternama dovozi s kopna. U Novalji su uvedene svakodnevne redukcije vode, pri čemu je u pomoć pritekla i vojska.

Dok bi vodonosac Hrvatske ratne mornarice (HRM) tek sutra predvečer u paški vodopskrbni sustav trebao uliti prve kubike vode, mještani Paga poručuju: "Neka Sanader šalje nam kanader!".

Izgradnja nove vodospreme ili novog vodovoda kojim bi Pag vodu dobivao sa Zrmanje svakako bi bila dugoročnim rješenjem. U suprotnom slučaju, problem nestašice vode ponavljat će se iz godine u godinu.

B.S.

Pročitajte više