Pahor "potegnuo" do Beograda, ali nije uvjerio Tadića da sudjeluje na summitu

SLOVENSKI premijer Borut Pahor otputovao je jučer iznenada u Beograda, a sve kako bi uvjerio predsjednika Srbije Borisa Tadića da dođe na konferenciju o zapadnom Balkanu koja na Brdu kod Kranja počinje za manje od 48 sati.

Pahor je sinoć iz Portoroža naglo otputovao avionom u Beograd uz objašnjenje da se dogodilo nešto zbog čega mora odmah otputovati u inozemstvo. Tadiću je gotovo banuo na vrata, a o detaljima razgovora sa srpskim predsjednikom na konferenciji za novinare nije htio govoriti.

Konferencija će u subotu, 20. ožujka, unatoč zapletu koji je nastao oko sudjelovanja srpskog predsjednika, zasigurno biti održana, a Borut Pahor izjavio je kako će "učiniti sve što je potrebno" kako bi ona uspjela. No, uspjeh, dodao je, ne ovisi samo o jednoj strani, već se treba potruditi da on bude zajednički. Pahor će danas u Bruxellesu o peripetijama nastalima oko konferencije vjerojatno razgovarati i s predsjednikom EU-a Hermanom Van Rompuyjem.

Srbija i dalje pri svom stavu

Na posljednjem susretu Pahora i Tadića prije dva tjedna u Ptuju, na kojem je bila i Jadranka Kosor, kao moguće rješenje ove zavrzlame spominjao se kompromis prema kojem bi pozvani lideri nastupali pod svojim imenom i prezimenom, bez navođenja imena država i državnih obilježja. No, iz Tadićeva ureda demantirali su navode Jelka Kacina da je tom prigodom postignut dogovor o sudjelovanju Tadića na konferenciji u Sloveniji.

U Beogradu se i dalje ističe kako predsjednik Srbije neće odustati od stava da se Priština predstavlja isključivo kao UNMIK-Kosovo. "Srbija ne može prihvatiti to da kroz rješavanje tehničkih problema oko regionalnih foruma, regionalne komunikacije, regionalne suradnje na implicitan način bude priznata nezavisnost Kosova kao posebne države", izjavio je Tadić u intervjuu za Tanjug.

Pročitajte više