Pahor vjeruje da će Europska unija ipak intervenirati oko arbitraže

Foto: EPA

SLOVENSKI predsjednik Borut Pahor izjavio je da ne isključuje da će netko od šefova Europske komisije uskoro posjetiti Ljubljanu i Zagreb u vezi arbitraže o granici, naglasivši da to ne može biti dijalog o graničnom pitanju kao bilateralnoj temi, nego pokušaj implementacije arbitražnog rješenja.

"Jako se trudim da bih kod (predsjednika Europske komisije Jean-Claudea) Junckera postigao da Komisija kao sponzor arbitražnog sporazuma, koji je važeći međunarodni dogovor, ostala u pregovorima o tome kako taj sporazum implementirati", kazao je Pahor za Slovensku tiskovnu agenciju STA nakon nastupa u New Yorku, gdje je vodio slovensko izaslanstvo na jesenskom zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Po Pahorovim riječima, o pitanju arbitraže ne treba govoriti kao o otvorenom bilateralnom problemu, nego o tome da arbitražno rješenje treba implementirati, a potvrda toga je, kako je istaknuo, nedavno objavljeno mišljenje pravne službe Europske komisije, iako ga je Juncker donedavno ignorirao. Njemački list Spiegel objavio je prije dva tjedna članak u kojemu navodi da je pravna služba EK u slučaju tužbe Slovenije protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitraže potvrdila stajalište Ljubljane da se radi o kršenju europskog prava. Riječ je o neslužbenom dokumentu koji nije bio uvršten na dnevni red Komisije. Svi slovenski najviši dužnosnici ovih su dana tvrdili da taj neslužbeni dokument praktički potvrđuje da je Slovenija imala pravo što je tužila Hrvatsku zbog arbitraže te da se toj tužbi trebala pridružili i EK, što navodno nije učinila zbog političke bliskosti Junkera i Plenkovića.   
"Ne bih sada pretjeravao u svojim emocijama, možda je to samo moje osobno viđenje, ali možda će se predsjednik Komisije osobno ili preko potpredsjednika Timmermansa ponovo vratiti na traženje rješenja kako implementirati taj sporazum, što je vrlo značajno", kazao je Pahor, dodavši da ne očekuje intervenciju koja bi išla u prilog rješenju kroz bilateralne razgovore s Hrvatskom nego u pravcu rješenja za implementaciju koje bilo prihvatljivo objema stranama.

"Vjerujem da će doći do napretka i ne bi me iznenadilo da idućih mjeseci Juncker ili Timmermans posjete Zagreb i Ljubljanu ili pozovu premijere dviju država na razgovor", kazao je slovenski predsjednik Pahor, dodavši da će osobno u međuvremenu svakako nastaviti kontakte sa šefovima Komisije i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, kako bi se dijalog nastavio.

Pročitajte više