Pakistan preuzeo kontrolu nad 182 religiozne škole

Ilustracija: EPA

PAKISTAN je pojačao napore protiv islamskih militanata kao dio borbe protiv zabranjenih organizacija, uslijed objave vlade da je preuzela kontrolu nad 182 religiozne škole te je pritvorila preko 100 ljudi povezanih s militantima.

Ministar unutarnjih poslova rekao je danas kako je akcija planirana od ranije, a nije odgovor na indijski bijes. New Delhi proziva Pakistan na nesposobnost kontrole nad područjima gdje djeluju militanti.

Pakistan je pod pritiskom svjetskih sila da se pokrene u borbi protiv organizacija koje napadaju Indiju, uključujući i Jaish-e-Mohammed (JeM), koji je preuzeo odgovornost za napade 14. veljače u kojima je poginulo 40 pripadnika indijske paravojne policije.

Pokrajinske vlade preuzele su kontrolu nad administracijama 182 sjemeništa, rekao je u priopćenju pakistanski ministar unutarnjih poslova, referirajući se na religiozne škole.

"Sigurnosne snage danas su pritvorile 121 osobu kao preventivnu mjeru", dodao je ministar.

Škakljiva tema

Religiozne škole škakljiva su tema u duboko konzervativnom Pakistanu, gdje su religiozne škole često glavni krivac u radikalizaciji mladih, ali su istovremeno i jedine obrazovne institucije koje siromašnima pružaju edukaciju.

Mnoge organizacije poput JeM-a vode sjemeništa. Još jedna organizacija, Jamaat-ud-Dawa (JuD), sebe naziva islamskom humanitarnom organizacijom, a ima oko 300 sjemeništa diljem zemlje.

Ministar je još dodao kako su institucije preuzeli i od drugih organizacija, uključujući i 34 škole i fakulteta, 163 ambulante, pet bolnica i osam ureda zabranjenih organizacija.

Pročitajte više