Paklene vrućine ne posustaju, Meteoalarm upozorava na ekstremne temperature

Foto: 123rf/DHMZ

PREMA najnovijoj prognozi vremena objavljenoj danas u 11 sati na stranici Državnog hidrometeorološkog zavoda iduća dva dana u Hrvatskoj bit će vrlo vruće, a  na snazi je i crveni meteoalarm za područje Istre, Kvarnera te Sjeverne Dalmacije.

"Očekuju se ekstremno visoke temperature", stoji u obavijesti Meteoalarma.

U unutrašnjosti se očekuje povremeno umjerena naoblaka, a uz jači razvoj oblaka mala je vjerojatnost za poneki lokalni pljusak.

Vjetar slab, na Jadranu ponegdje do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 31 do 36 °C.

Prognoza po regijama za danas

Istočna Hrvatska
Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku te poneki poslijepodnevni pljusak. Vjetar slab. Najniža jutarnja temperatura između 16 i 21, a najviša dnevna uglavnom od 32 do 34 °C.

Središnja Hrvatska
Pretežno sunčano te vruće. Poslijepodne povremeno uz umjerenu naoblaku te uglavnom suho. Vjetar slab. Najniža jutarnja temperatura između 16 i 20, a najviša dnevna uglavnom od 31 do 33 °C.

Gorski kotar i Lika
Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i malu vjerojatnost za poneki pljusak. Vjetar uglavnom slab. Najniža jutarnja temperatura između 16 i 19, a najviša dnevna uglavnom od 30 do 32 °C.

Istra
Pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, a poslijepodne je ponegdje rijetko uz jači razvoj oblaka moguć kratkotrajni pljusak. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, sredinom dana ponegdje jugozapadnjak. More će biti malo valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 32 do 35 °C.

Sjeverni Jadran
Prevladavat će sunčano vrijeme, a poslijepodne je u unutrašnjosti Istre mala mogućnost za poneki pljusak. Ujutro će uz obalu puhati slaba do umjerena bura, danju jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura između 23 i 26, a najviša dnevna uglavnom od 33 do 36 °C.

Dalmacija
Sunčano i vruće, u unutrašnjosti povremeno uz umjerenu naoblaku i malu vjerojatnost za poneki pljusak. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren zapadni i jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od 23 do 27, a najviša dnevna uglavnom od 34 do 37 °C.

Sutra također vruće

Većinom sunčano i vruće bit će i sutra. Uz dnevni razvoj oblaka poneki poslijepodnevni pljusak praćen grmljavinom najvjerojatniji je u zapadnim kopnenim područjima.

Vjetar većinom slab, poslijepodne duž obale do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 21, na Jadranu od 23 do 27. Najviša dnevna od 31 do 36 °C.

Crveno upozorenje Meteoalarma sutra će vrijediti za cijelo obalno područje, dok će  unutrašnjost biti u žutom zbog vrućina.

Do kraja tjedna ne očekuju se veće promjene vremena, temperature mogu biti čak i koji stupanj više nego danas i sutra.

Pročitajte više