Pala Bandićeva utvrda SDP-a na Peščenici: Brišemo ga, naš je kandidat Josipović!

"POŠTOVAT će se Statut stranke, odnosno Statut SDP-a koji je vrlo jasan. U Statutu stoji kako u slučaju eventualne kandidature Milana Bandića za predsjednika Hrvatske jedino može slijediti brisanje iz stranke", rekao je za Index predsjednik mjesne zagrebačke organizacije SDP-a Peščenica - Žitnjak Dragan Vučić, gdje je prijavljen Milan Bandić. Naime, Peščenica je Bandićev temeljni ogranak, a ondje bi se trebao formalno provesti postupak brisanja članstva.

Naime, SDP Peščenice do jučer je bila čvrsta Bandićeva utvrda, no ta temeljna organizacija i više je nego spremna za eliminaciju "voljenog" Milana iz stranke.

> Poznat datum, ali ne i mjesto: Bandić kreće u predsjedničku utrku

Naime, član 15 Statuta SDP-a predviđa da do brisanja iz članstva dolazi u onom trenutku kada se član te stranke učlani u drugu političku stranku, kandidira na listi druge političke stranke, odnosno na nezavisnoj listi bez suglasnosti SDP-a. Iako Statut predviđa da iznimno i Predsjedništvo stranke može izbaciti svog člana, čini se da to neće biti potrebno jer su i na Peščenici shvatili kako je Bandić na krivom putu.

Doveo ga kao zamjenu za Ljubičića

"Naš jedini kandidat je Ivo Josipović. Bandića i njegovu eventualnu kandidaturu ne podržavam", poručio je predsjednik MO SDP-a Vučić iz dojučerašnjeg čvrstog stožera Bandića s Peščenice. Zanimljivo je kao je Bandić još do prije nekoliko mjeseci ulagao velike nade upravo u Vučića. Da je tome tako dokazuje i činjenica kako je upravo Vučić bio Bandićev prijedlog za nasljednika Slobodana Ljubičića kao člana Poglavarstva zaduženog za imovinsko-pravne poslove Grada. Naime, Bandić se morao teška srca odreći Ljubičića koji je bio pod teretom afera, a Vučić s Peščenice činio se idealnim kandidatom.

Jelušić vodi SDP

Prema informacijama s Iblerova trga, vrlo je vjerojatno kako će zagrebačku organizaciju SDP-a nakon eliminacije Bandića privremeno voditi dogradonačelnik Ivo Jelušić i Bandićeva dojučerašnja desna ruka. Od svih Bandićevih ljudi, čini se kako njegovu sudbinu jedino bezrezervno prihvaća njegov prijatelj Duško Ljuština, dok bi svi manje-više mogli okrenuti leđa svom dojučerašnjem šefu osim možda Slavka Kojića i Zvonimira Šostara.

Uostalom pričekat ćemo sutra kada bi Bandić trebao obznaniti kampanju, a navodno bi s njim trebao biti i nikad prežaljeni Ljubičić. Slogan njegove kampanje trebao bi biti "Gradonačelnik svih Hrvata", što je uostalom Bandić ponovio više puta proteklih nekoliko mjeseci. Tada se pravdao da je "gradonačelnik Hrvatske", lapsus. Prvi grad koji bi trebao posjetiti je Ilok.

Pročitajte više