Pala nagodba s USKOK-om za šverc 339 kila kokaina, organizatoru ostalo još pola godine zatvora

Ilustracija: Hina

U VELIKOJ diskreciji na splitskom Županijskom sudu zaključena je nagodba USKOK-a sa zločinačkom organizacijom koju je ustrojio Petar Ćosić za šverc 339 kilograma kokaina iz Brazila.

Skupina je uhićena još 2011. godine nakon što je kod Valencije uhićena ekipa koja je preuzela kokain s teretnog broda Leigh. Đorđe Fistrić i Nebojša Erkman osuđeni su u Španjolskoj na šest, odnosno, šest godina i osam mjeseci zatvora, a oduzeta im je i protupravna imovinska korist od 70-ak tisuća eura.

Blaža kazna za organizatora nego skipera koji je preuzeo kokain

Strože su kažnjeni, nego organizator skupine Petar Ćosić koji se nagodio s USKOK-om na četiri godine zatvora. Kako je u pritvoru odležao maksimalne tri i pol godine, ostalo mu je još pola godine zatvora. Oduzet mu je luksuzni Mercedes, a mora platiti i 150 tisuća eura protupravne imovinske koristi. U postupku se branio šutnjom, a onda je sve priznao i nagodio se s USKOK-om. Branio ga je Ljubo Pavasović Visković. Nije htio ništa posebno komentirati. 

Petrov brat Ante Ćosić i još trojica okrivljenika Manuel Vulić, Stanislav Knežević i Vlatko Šoš priznali su krivnju i dobili po dvije i pol godine zatvora, a oduzeta im je i protupravna dobit od 10 do 30 tisuća eura. Kaznu su više-manje već odslužili boravkom u pritvoru. Okrivljenik Serđo Rimanić nije pristao na nagodbu, postupak protiv njega se nastavlja. 

I dalje se traga za slovenskim državljanima Šaćirom Lucevićem i Darjanom Ješovnikom.

USKOK je optužnicu digao još u svibnju 2012. godine, godinu dana nakon uhićenja skupine, no suđenje je počelo tek početkom 2014. godine. Kako su svi okrivljenici pušteni na slobodu, sudac Zoran Kežić imao je velikih problema sa osiguranjem njihove prisutnosti na suđenju. 

 

 

Pročitajte više