Pala presuda za "Mali maestro": Gotovac i Stanić ponovno će morati objasniti poklanjanje peke

VRHOVNI sud je danas ukinuo presudu u slučaju "Mali maestro" te će bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić morati na novo suđenje.

Sud je prihvatio žalbu Državnog odvjetništva te ukinuo oslobađajuću presudu za zlouporabu položaja i primanje mita. Gotovac je bio optužen da je od Stanića uzeo peku i plaćeno putovanje u Monte Carlo kako bi pogodovao u privatizaciji Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevue.

"Gotovac se jako trudio pomoći Staniću"

Stanić je optužen da je dao mito i poticao Gotovca da mu omogući povoljniju kupovinu dionica i imovine iz portfelja HFP-a. Vrhovni sud je ukinuo presudu jer tvrdi kako je vijeće Županijskog suda, na čelu sa sucem Vladimirom Pavlekovićem, pogrešno zaključilo da sadržaj telefonskih razgovora Gotovca i Stanića nije poslovna tajna te da Gotovac nije zlouporabio položaj nego samo prekršio Etički kodeks državnih službenika.

Suci Vrhovnog suda smatraju da svjedočenje svjedoka i snimljeni telefonski razgovori dokazuju da se Gotovac jako trudio pomoći Staniću i do detalja mu javljao o aktivnostima koje je napravio i koje će napraviti.

Morao je postojati odnos između službenika i poduzetnika

Tvrde i da je Županijski sud nekritički zaključio da kazneno djelo nije dokazano na temelju obrana optuženika koji su tvrdili da su prijatelji te je logično da se daruju, idu na skupe izlete i zimovanja, zajedno borave na jahti i razgovaraju o planovima u životu. Zaključili su da, neovisno o njihovom prijateljstvu, mora postojati i odnos državnog službenika i privatnog poduzetnika. 

Pročitajte više