Pala zadnja utvrda SDP-a, izgubili su Gradsko vijeće u Rijeci

Foto: Hina

NA KONSTITUIRAJUĆOJ sjednici riječkog Gradskog vijeća u utorak je za predsjednika izabran Tihomir Čordašev (Akcija mladih), za kojeg su glasovali vijećnici svih političkih stranaka, koalicija i nezavisna lista osim koalicijske liste SDP-PGS-HSU-IDS-Hrvatski laburisti-SDSS-HSS koja je osvojila najviše mandata u Vijeću, ali to im, kao što je jučer bio slučaj i u Županijskoj skupštini, nije dalo čelnika tog predstavničkog tijela.

Za izbor Čordaševa glasovalo je sedam vijećnika HDZ-a, pet iz koalicije Akcija mladih-Živi zid-SNAGA-Alternativa, tri s nezavisne liste Hrvoja Burića te po dva koalicije Lista za Rijeku-Pametno, Mosta i koalicije HNS-ARS-SDAH, njih ukupno 21, dok je 15 vijećnika koalicije koju predvodi SDP ostalo suzdržano. Koalicija SDP-PGS-HSU-IDS-Hrvatski laburisti-SDSS-HSS je za predsjednika Gradskog vijeća predložila svoga kandidata, IDS-ovca Oskara Skerbeca, ali je protiv njegova imenovanja bio 21 vijećnik.

SDP: Ovakav rezultat je evidentno nepoštivanje volje birača

Nakon toga su za potpredsjednike Gradskog vijeća izabrani Oskar Skerbec kao predstavnik talijanske nacionalne manjine te Kristjan Staničić (HDZ).

Vijećnici SDP-ove koalicije nisu izabrani ni za predsjednike i članove Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja te Odbora za statut, poslovnik i propise, pa su predsjednici postali Zvonimir Peranić i Petra Mandić, oboje iz Mosta.

U raspravi koja je prethodila glasovanju za predsjednika Gradskog vijeća, SDP-ova vijećnica Petra Krpan (SDP) istaknula je kako je njihova koalicija bila apsolutno otvorena za pregovore o konstituiranju vijeća, ali im je bilo neprihvatljivo da druga strana ne želi iznijeti temelje svojih programa i onoga što žele ostvariti kroz Gradsko vijeće u ovom mandatu. Nakon glasovanja je ocijenila je da je ovakav rezultat "evidentno nepoštivanje volje birača" te da je stvorena neprincipijelna koalicija.

PGS: Nastavlja se napad desnice na Rijeku

Ana Trošelj (PGS) kazala je kako činjenica da je lista njihove koalicije dobila najviše glasova birača pretpostavlja da joj pripada mjesto predsjednika Gradskog vijeća.

"Nudili smo suradnju bliskim strankama izvan koalicije, ali su oni ultimativno tražili da se surađuje i s HDZ-om. Je li to bilo samo traženje alibija za njihovu buduću suradnju s HDZ-om", zapitala se.


Trošelj je ocijenila i kako ovakav izbor znači da se "nastavlja napad desnice na Rijeku i da HDZ preko stranaka s kojima sad surađuje u Vijeću želi preuzeti Rijeku".

Andrej Briščik, vijećnik Akcije mladih, istaknuo je da su njihovi prijedlozi za suradnju upućeni i SDP-u i HDZ-u, ali da se ograđuju od obje stranke. Ocijenio je da će u Gradskom vijeću sada gradonačelnik morati sudjelovati sa svima želi li upravljati gradom sljedeće četiri godine.

"Prije svake sjednice morat će razgovarati sa svima i dogovarati se o tome u kom smjeru treba ići grad", rekao je.

HDZ: 62 posto birača na izborima je bilo za opcije mimo SDP-a

HDZ-ov vijećnik Kristjan Staničić istaknuo je kako je na nedavnim izborima u Rijeci 62 posto birača bilo za neke druge opcije, mimo SDP-ove koalicije.

Tim je većina iskazala da želi promjene, naglasio je.

Obersnel je bio uvjeren da će imati većinu

Prijedlog da se predsjednikom imenuje Oskar Skerbec, kojeg je podržalo 15 zastupnika SDP-a, odbijen je s 21 glasom protiv.

Podsjetimo, pobjeda Obersnela u Rijeci bila je jedna od najuvjerljivijih pobjeda, a on sam je tvrdio kako je siguran da će pronaći partnere za stabilnost u Vijeću.

"Siguran sam da ćemo naći partnere koji prepoznaju naš program i svjetonazor te time osigurati stabilnost u Vijeću", kazao je Obersnel nakon prvog kruga lokalnih izbora.

Pročitajte više