Paladina o obnovi Zagreba: Uopće mi nije neugodno

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

MINISTAR graditeljstva Ivan Paladina je danas odgovorio na prozivke zbog spore obnove Zagreba nakon potresa te poručio kako mu nije neugodno jer se broj gradilišta povećava iz dana u dan, izrazivši i uvjerenje kako će se iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti.

"Uopće mi nije neugodno, prezentirao sam pomake koji su napravljeni otkako sam ministar", odgovorio je Paladina na pitanje je li mu neugodno zbog izjave da se trenutno radovi provode na oko 40 lokacija.

Podsjetio je kako je u srpnju bilo riječ o 10 objekata na području zagrebačkog potresa, a sada se govori o 40 do 50.

"To uključuje višestambene zgrade u centru grada i obiteljske kuće izvan centra te organiziranu obnovu i obnovu putem modela novčane pomoći, odnosno samoobnovu", rekao je Paladina koji je bio na otvaranju obnovljenog Učeničkog doma Ante Brune Bušića.

"Prva kuća će uskoro biti obnovljena"

Poručio je kako će se ta progresija nastaviti i brojke će sve više rasti, ali i kako se ne slaže s komentarima da se radovi ne vide jer se svaki tjedan otvaraju nova gradilišta. Također je najavio kako će prva kuća uskoro biti obnovljena.

Na komentar kako se stalno govori "uskoro" te pitanje što stvara najviše problema, Paladina je ponovno istaknuo dinamiku koja se očekuje, podsjetivši kako početkom svibnja nismo imali ni jedno gradilište.

Dodao je kako su napravili puno posla i u segmentu okrupnjavanja odluka i nabave u Fondu. Tako je, primjerice, Fond prošli i ovaj tjedan raspisao i nabavu za projektiranje i izvođenje radova za izgradnju 184 zamjenske obiteljske kuće te konstrukcijsku obnovu devet obiteljskih kuća i dvije višestambene zgrade.

"Obnova kroz model novčane pomoći potpuno uobičajena"

Odgovarajući na prozivke da se osiromašene građane potiče da idu u samoobnovu, ministar je poručio kako je obnova kroz model novčane pomoći potpuno uobičajena i kako je možda manipulacija kada se uspoređuje uspješan proces obnove u europskoj državi gdje organizirane obnove uopće nije bilo.

Kao primjer je naveo kolege iz Japana koji su im govorili isključivo o novčanoj pomoći koju država sufinancira s maksimalno 10 posto iznosa, dok kod nas država financira cijeli iznos. Što se tiče obnove iz Fonda solidarnosti, Paladina je naveo kako je do sada realizirano oko 30 posto sredstava, a rok za iskoristivost sredstava u lipnju 2023. ocijenio je realnim.

"Prihvatljivi su svi troškovi za aktivnosti provedene do 30. lipnja sljedeće godine, nakon toga još imamo period od šest mjeseci za prikupljanje cjelokupne dokumentacije i pripremu izvještaja prema Europskoj komisiji", ocijenio je ministar.

"Duboko vjerujem da ćemo veliku većinu iskoristiti. Svi resori i provedbena tijela rade na tome kako bi se sredstva iskoristila i opravdala", dodao je.

Tomašević: Obnova se kreće u dobrom smjeru 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da se obnova u Zagrebu kreće u dobrom smjeru, pri čemu ohrabruje povećanje broja samoobnove. Napredak se očekuje i kod organizirane obnove. Ustvrdio je da ga ohrabruju riječi ministra, ali i upozorio da će građani radi obnove zgrada u jednom trenutku na zelenom valu ostati bez jedne prometne trake.

"Grad i država oko obnove apsolutno moraju surađivati jer je to naš interes radi građana", poručio je Tomašević

Ono što ohrabruje jest povećanje broja samoobnove i trebalo bi više napraviti da se promovira taj model jer će tako brže doći do obnove, rekao je gradonačelnik, objasnivši da je to situacija gdje građani sami nalaze izvođače radova i dobiju refundaciju iz proračuna na temelju cijena.

Veseli ga također što su cijene sada tržišne. Dodao je da se za organiziranu obnovu po cijenama kako su definirane dosta tvrtki javlja na javne nabave pa se i tu se može očekivati napredak.

"Bit će dosta paralelnih zgrada u obnovi, zato će promet biti otežan"

Uz to, primijetio je pomake i na terenu jer u gradu koji odobrava privremenu regulaciju prometa vrlo dobro znaju gdje koja zgrada u Donjem gradu kreće s obnovom i gdje se postavljaju skele.

"Moram reći građanima Zagreba da ćemo, nažalost, imati otežano odvijanje prometa jer ćemo imati dosta paralelnih zgrada u obnovi", kazao je.

Dodao je da, s druge strane, ne mogu ne obnavljati zgrade u Donjem gradu i da to moraju raditi paralelno na više lokacija.

"Po tome vidimo da se (obnova) kreće u dobrom smjeru. Ministar je rekao koje su brojke bile 1. srpnja, koje su sada i vjerujem i očekujem takvu progresiju da će brojke rasti u sljedećim mjesecima", kazao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više