Pale cijene dionica na Wall Streetu

Foto: EPA

NA Wall Streetu su cijene dionica pale četvrti dan zaredom, nakon što je Europska središnja banka (ECB) poručila da će odgoditi povećanje kamata, što je izazvalo zabrinutosti u vezi rasta globalnog gospodarstva.

Dow Jones oslabio je 200 bodova ili 0,78 posto, na 25.473 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 posto, na 2.748 bodova, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 7.421 bod.

Nakon redovne sjednice čelnici ECB-a poručili su jučer da će rekordno niske kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim razinama barem još do kraja ove godine, a da će bankama ponuditi nove dugoročne, jeftine kredite kako bi se potaknulo kreditiranje.

Pogoršavanje situacije u gospodarstvu eurozone

To pokazuje da se situacija u gospodarstvu eurozone pogoršala jer su prije poručivali da bi kamate mogli povećati u drugoj polovici ove godine.

„U razdoblju smo nastavljene slabosti i nesigurnosti”, kazao je predsjednik ECB-a Mario Draghi, nakon što je središnja banka smanjila procjene rasta gospodarstva eurozone.

Tako sada procjenjuje da će gospodarstvo u ovoj godini porasti samo 1,1 posto, dok je prije očekivala rast od 1,7 posto.

S jedne strane, najave novih poticajnih monetarnih mjera mogu biti poticajne za tržište kapitala, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services. No, s druge strane, možda pokazuju koliko je situacija nepovoljna, upozorava Carlson.

To je pokolebalo ulagače na Wall Streetu, koji su ionako zabrinuti zbog usporavanja rasta kineskog, pa i američkog gospodarstva.

„Tržište je raslo neprestano osam tjedana zaredom pa je vrijeme za predah”, kaže Walter Todd, direktor u tvrtki Greenwood Capital.

I dalje se trguje oprezno

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je 9,7 posto, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, kao i porukama iz američke središnje banke da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamatnih stopa.

Time je S&P 500 nadoknadio veći dio gubitaka od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, trzavica između Washingtona i Pekinga te povećanja kamata Feda u četiri navrata tijekom prošle godine.

No, posljednjih dana nema novih značajnijih vijesti koje bi mogle potaknuti tržište pa se trguje oprezno.

Uz to, ulagače zabrinjava usporavanje rasta globalnog gospodarstva, što će utjecati na zarade kompanija.

Početkom godine u anketi Reutersa analitičari su očekivali rast zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom ovogodišnjem kvartalu za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok sada očekuju pad od oko 1 posto, što bi bio prvi pad zarada od 2016. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 posto, na 7.157 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,60 posto, na 11.517 bodova, a pariški CAC 0,39 posto, na 5.267 bodova.

Pročitajte više