Pale cijene nafte, trgovce zabrinjava širenje korone u Indiji

Ilustracija: EPA

CIJENE nafte pale su na međunarodnim tržištima prema 68 dolara budući da trgovce zabrinjava kontinuirano naglo širenje zaraze covidom-19 u Indiji koje je zasjenilo oštar pad zaliha sirove nafte u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68.46 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 65.05 dolara.

Nada da je smrtonosni drugi val koronavirusa u Indiji blizu vrhunca okopnjela je danas budući da je vlada izvijestila o novom najvećem broju novozaraženih i smrtnih slučajeva od izbijanja pandemije. Virus se sada širi iz gradova u sela u drugoj zemlji u svijetu po broju stanovnika.

"Rekordne brojke novih slučajeva zaraze u Indiji udarna su vijest u medijima, potpirujući bojazni da bi oporavak potražnje mogao usporiti", tumače analitičari Commerzbanka.

Ublažavanje ograničenja u Europi

Značajniji pad cijena nafte zakočilo je ublažavanje ograničenja u Europi i pad američkih zaliha sirove nafte.

"Procjepljivanje se nastavlja, a iz dana u dan vidimo i znakove suspregnute ljetne sezone vožnje i taj bi trend trebao ubrzati, zadržavajući potražnju za motornim gorivima na solidnoj razini i jačajući vjeru tržišta u priču o oporavku", naveli su analitičari Citija u bilješci.

Američke zalihe sirove nafte pale su u prošlom tjednu za osam milijuna barela, više nego što se očekivalo, odražavajući pojačanu preradu u rafinerijama i veći izvoz, objavila je u srijedu američka vlada.

Analitičare je pak razočarala slabašna potražnja za benzinom, koja se očitovala u blagom rastu zaliha u prošlom tjednu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici priopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 68.20 dolara, što znači da je porasla 1.53 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Pročitajte više