Pale cijene nafte

Foto: EPA

CIJENE nafte pale su na međunarodnim tržištima prema razini od 76 dolara, pritisnute bojaznima da će američko-kineski trgovinski spor naštetiti gospodarskom rastu, a dodatni su pritisak generirale i naznake povećanja opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,44 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi nižoj cijeni, od 66,44 dolara.

Tržišta nafte zakočio je pad svjetskih financijskih tržišta u ovom mjesecu pod pritiskom trgovinskog rata dva najveća svjetska gospodarstva.

Danas je kakvo-takvo olakšanje donijela izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa da je moguć "veliki" trgovinski sporazum s Kinom. Spor se ipak nastavlja i po svemu sudeći zakočit će globalni gospodarski rast i potražnju za gorivima, napominje Reuters.

"Nema baš puno faktora koji idu na ruku trgovcima fokusiranim na rast cijena s obzirom na kontinuirane prodajne pritiske u okruženju obilježenom slabljenjem potražnje", izjavio je Stephen Brennock iz PVM Oila.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je danas da visoke cijene nafte nanose štetu potrošačima i da bi mogle potkopati potražnju za gorivima s obzirom na usporavanje aktivnosti u svjetskom gospodarstvu.

Pročitajte više