Pale cijene nafte

Foto: EPA

CIJENE nafte pale su danas na međunarodnim tržištima prema 69 dolara pod utjecajem strahovanja za svjetski gospodarski rast koja potpiruje američko-kineski trgovinski sukob.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,03 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 59,04 dolara.

Trgovce je danas zabrinulo zaoštravanje tonova u komunikaciji Washingtona i Pekinga u sklopu trgovinskog spora koji prijeti svjetskom gospodarstvu, a time i potražnji za energijom.

Pozornost je danas privukla izjava visokog kineskog dužnosnika koji je američke poteze usporedio s "golim ekonomskim terorizmom".

"Eskalacija američko-kineskog trgovinskog rata predstavlja rizik za tržišta nafte", konstatiraju analitičari Bernstein Energyja u bilješci klijentima.

U Bernstein Energyju procjenjuju da bi u 'scenariju pravog trgovinskog rata' globalna potražnja za naftom ove godine porasla samo 0,7 posto, upola slabije no što se trenutno predviđa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.